söndag, september 26, 2010

Ärtsoppa, Dillsill och Wallenbergare

Senaste dagarna har varit en orgie i svensk mat. I torsdags var det dags för den årliga ärtsoppemiddagen med svenska föreningen i Auckland. Jag och Malin kokade 13(!) liter ärtsoppa på förmiddagen, men det var nog bara en fjärdedel av den mängd soppa som sen åts med god aptit av ett 60-tal medlemmar på kvällen. Dessutom serverades äkta svenskt knäckebröd med god stark ost, och naturligtvis varm punsch! Mycket uppskattat.

Igår kväll hade vi bjudit hem våra ex-pat vänner på middag. Steve & Ellen snart ska lämna NZ och flytta hem till Sydney, så vi ville fira av dem ordentligt tillsammans med Jo & Brian. Vi bjöd på en svenskinspirerad meny; glögg och pepparkakor med ädelost till fördrink, sillmackor & nubbe till förrätt, sen Wallenbergare och avslutningsvis Cointreaumarinerade apelsiner och jordgubbar. Däremellan lite ost och kex. Mats var i sitt esse i köket, designade sillmackor, stekte Wallenbergare och fixade mumsigt potatismos med mycket smör och grädde. Tidigare i veckan undrade jag var vi skulle hitta fin kalvfärs, men det visade sig inte vara några problem alls, kvalitet och utbud av kött är verkligen superbt här, även i stora butiker.

Idag är en kortare dag än vanligt, vi har ställt fram alla klockor till sommartid, och jag kan lyckligt rapportera att senaste veckans storm har äntligen bedarrat! Idag var det (nästan) sommarvärme så vi har kunnat lufta våra vinterbleka ben i shorts.

Förgyller vår söndagskväll och värd sin vikt i guld:

Inga kommentarer: