lördag, april 25, 2015

ANZAC Day - 100 år sedan Gallipoli

Idag är det ANZAC Day (Australia New Zealand Army Corps). I morse klev vi upp 04.30 för att tillsammans med 20.000-talet andra inleda dagen vid Auckland War Memorial Museum. Anzac firas 25 april varje år, men 2015 är högtidlighållandet speciellt stort eftersom det är 100 år sedan landstigningen och slaget vid Gallipoli (Turkiet), en av de allierades tidiga stora misslyckanden i första världskriget. Eftersom slaget vid Gallipoli började i gryningen, så är en gryningsceremoni en central del av aktiviteterna 25 april. Kl 06.00 är alla på plats, huvudpersonerna har marscherat in; krigsveteraner, efterlevande, alla delar av militären, scouter m.fl. Säckpipor, hyllningstal, psalm och nationalsånger delar av inslagen.

Tusentals nyzeeländska och australiensiska soldater deltog vid Gallipoli vid sidan av britterna. Ca 2400 kiwis och 8000 australiensare dödades, de flesta blev kvar där de stupade, många hann knappt ta sig upp på stranden, tydligen har krigskyrkogården där inte många gravstenar jämfört med hur många som stupade, både allierade och turkar. Rester av de dödade ligger naturligtvis överallt, en bidragande orsak till att Gallipoli är idag en betydelsefull plats för kiwis och australiensare.

Det är svårt att ens börja tänka sig hur det var för de unga männen och kvinnorna som åkte iväg till det stora kriget på andra sidan jorden, de flesta såg det nog som ett äventyr, men vilket fruktansvärt krig det var... totalt 100.000 kiwis åkte iväg för att slåss, var tionde medborgare, befolkningen i NZ var då en miljon. Nästan 20.000 av dem kom aldrig hem igen. Idag har varje liten byhåla här i landet en staty och minnessten med namn på dem som stupat i de olika krigen i världen, speciellt många är namnen från "The Great War".

Varje år, helst i april, besöker många australiensare och nyzeeländare Gallipoli för uppleva denna plats som har stort symbolvärde för dessa då väldigt unga länder i imperialismens ledband. En sorts pilgrimsfärd för både unga och gamla. I år var firandet där enormt stort, tillsammans med landets högsta ledning har många härifrån vallfärdat dit. Anzac Day skapades dels för att hylla de stupade vid Gallipoli, men hyllandet idag omfattar i princip alla som tjänar landets säkerhet och frihet. 

Jag imponeras hursomhelst av hur mycket som satsas för att hålla länkarna till krigshistorien levande för kommande generationer. Till gryningsceremonin kom många familjer med barn, alla media och skolor har drivit Anzac "upplysningstema" stenhårt i flera veckor för att engagera alla, speciellt barn och ungdomar. 
Minnet av Gallipoli på muséets vägg. Namnen är öns olika delar.

Ny Field of Remembrance vid muséet, ett kors för varje stupad kiwi vid Gallipoli.
Fler kommer att läggas till för de stupade under varje år av första världskriget.
Gryningsceremonin avslutades med en överflygning av två Iroquois helikoptrar. Deras välkända karaktäristiska flopp-flopp-flopp ljud känns igen från Vietnamfilmer. 

Inga kommentarer: