tisdag, januari 03, 2012

Ett nytt år har börjat

Nyårsafton har kommit och gått, och den efterföljande huvudvärken likaså! Till vår glädje tog ösregnet en partypaus vilken bidrog till en jättetrevlig nyårsfest bland gamla och nya vänner.
Gott om mat!!! 

När nyårsafton och nyårsdag hamnar över en helg som i år får NZ kompensationsdagar, alltså har landet haft helgdagar både 2 och 3 januari. Det mesta har varit stängt, vilken härlig långhelg! (Vilket inte hindrade maken från att åka till arbetet idag ändå – lugnt och skönt där tydligen, framförallt i trafiken.) På nyårsdagens morgon botade vi huvudvärken med ett uppfriskande morgonbad, sen blev det mest stillsam promenad, hemmapyssel och TV. Igår var planen att titta på ny bil, i tron att bilhandlare inte helgar vilodagen, men tji fick vi, stängt överallt. Bra dag att hyra ett par filmer och bädda ner sig i TV-soffan, igen. Regnandet har lugnat ner sig, men det är fortfarande ganska mulet och mycket vind.

Helgernas stora nyhetsintresse har annars centrerats till en lång rad nya kraftiga jordbävningar/efterskalv i stackars Christchurch. Man har trott att det värsta skakandet var bakom dem, men 23 december, som en tidig julklapp, skakade en magnitud 6,0 loss, följt av hundratals större eller mindre efterskalv. De orsakade nya materiella skador, men framförallt mycket ”liquefaction”, detta nya, men nu väl använda, ord som betyder att vatten skakar fram i marken, speciellt i sand och lerjordar. Fast mark blir i princip flytande, vägar och hus sjunker och fylls av lera. Det verkar helt sanslöst, våra tankar går till de stackars drabbade som knappast haft julefrid.

Inga kommentarer: