måndag, oktober 14, 2013

Ärtsoppa och Alice tunneltugg

Dags för en ny veckorapport! Förra veckan var det dags för Svenska Föreningens årliga ärtsoppemiddag. I torsdags naturligtvis. En poppis tillställning, brukar dra ett 60-tal medlemmar och vänner, så även i år och roligt var det! Det innebär planering, shopping, ärtsoppekokning samt organisation av ett lotteri med kul priser. Hela gula ärter existerar inte här, däremot halva split peas som förkortar koktiden betydligt. Dessutom säger receptet fläsklägg, jag har tidigare år fuskat med bacon, men fläsklägg ska snarare vara en "ham hock", så i år letade jag upp en sån grisig benbit i kyldisken och testade. Överhuvudtaget verkar det finnas många fler styckdelar från fler djur i min butiks jämfört med Sverige. Speciellt mycket olika inälvor, och getkött, fast det har jag inte vågat mig på ännu. Så hur gick det med min ham hock? Jodå, sisådär, kanske borde den ha behövt koka längre, men då hade ärtorna bara blivit mos. Soppan blev i alla fall klart ätbar.
 
Att Aucklands stora infrastrukturprojekt visas upp för (den betalande) allmänheten är självklart, medborgarna bjuds in till ett jätteevent med tusentals nyfikna hela dagen. Vi har tidigare tittat på en mycket mindre tunnel och motorvägsbro, i helgen var det dags att titta på startläget för Alice, en megastor tunnelborrningsmaskin. Efter ett par års förberedelser är hon nu på plats, redo att tugga sig ner i underjorden ett par år framåt. Hon ska tugga 2,4km tunnel under staden norrut för att sedan vända om och tugga ännu en 2,4km tunnel söderut. Ett enormt projekt. Vi lärde oss en massa fakta, t.ex. Alice är 87,7m lång, väger som 750 elefanter, och hennes topptuggfart är 8cm i minuten. Den mest fantasieggande siffran var att om Alice skulle gräva ner sig till jordens mittpunkt skulle det ta 2655 år! 

Förutom själva tunnelgrävandet händer naturligtvis mycket mer i projektet, ett antal fina parker ska anläggas med både basketplaner och skateparker, viktiga vattendrag och sumpmark ska bevaras etc. En av svenska vännerna, Lars, har flyttat hit med sin familj för att arbeta några år med tunnelns alla tillfarter och kringarbeten. Han gav oss direkta insikter och senaste skvaller om projektet.
Mats på tunnelnedfarten:
Alice! Redo att tugga sig ner i underjorden
Lars med sina grabbar bidrar med proffsinsikt ;-)
 Alla fick sen signera de första tunnelelementen som väntar på att sättas på plats:
Totalt 24 000 segment behövs till hela tunneln
 

Inga kommentarer: