söndag, februari 28, 2010

Svensk midsommar och Dansk jubileumsfest

Redan söndagskväll! Många dagar sedan mitt senaste inlägg. Tiden går fort när man har roligt, har varit mycket OS att se, och flera nya OS-medaljer sen sist. :-)

Igår, lördag, var en fullspäckad dag, vi hann tyvärr inte se hela den spännande curlingfinalen eftersom Svenska Föreningen firade midsommar! Komplett med tipspromenad, klä och resa stången, sill (mums!) & nubbe och blåbärs(!)tårta. Alltid trevligt att träffa lite svenskar. Solen gassade från blå himmel, så jämfört med den ”riktiga” midsommar vi firade 2009 på Bullandö slapp vi både störtregn och hagelskur. Dessutom vann vi pris i lotteriet!

Efter midsommarpicknicken åkte vi snabbt hem, gled in i partystassen, och åkte vidare till Danska Föreningen för att fira 10-årsjubileet av deras hus med smokingmiddag och dans. Och vilken trevlig fest det var!! Säga vad man vill om danskar men de kan hygge sig! (Konstigt nog ville de mycket hellre prata om fotbolls-VM än OS!?)

Man blir gärna lite avundsjuk på de driftiga och välorganiserade danskarna här i Auckland, många emigrerade hit efter kriget och sedan 50-talet har de haft eget hus. Men för 10 år sedan invigde de ett sprillans nytt samlingshus som de själva designat och byggt, komplett med stor festlokal, storkök, bibliotek, mindre salar, samt uthyrningslokaler som finansierar hela driften. Dessutom äger föreningen genom donation ett stort stycke mark med herrgårdshus vid kusten norr om Auckland. Här kan medlemmarna hyra bara rum, eller hela huset; många möjligheter att samlas, upprätthålla kontakt med danskar och danska traditioner samt bygga nätverk. Lite skillnad från vår hemlösa Svenska Förening som bildades så sent som 1989...

Inga kommentarer: