onsdag, februari 10, 2010

Vingårdar och svart sandstrand

Soljans Estate, WestBrook, Kumeu River och Coopers Creek. Fyra vingårdar som vi besökte igår, tisdag. Vi provade oss igenom ett antal olika viner av varierande kvalitet och kom hem med fem flaskor, att avnjutas vid lämpliga tillfällen. 45min bilresa väster om Auckland ligger vingårdar på rad, tillsammans med andra frukt och grönsaksodlingar. Vingårdarna runt Auckland och norrut står för mindre än 2% av NZs vinproduktion. De största områdena är Marlborough på Sydön och Hawke’s Bay på Nordön som tillsammans producerar tre fjärdedelar av vinet.
Dagens vinskörd:

Vin kräver kunskap! Så förutom dryckjom inhandlades även nyzeeländsk vinbibel, 3033 viner avsmakade och listade, bara att börja läsa. Fast vid inventeringen av hemmets vinförråd fann jag till min glädje både en och två viner av toppkvalitet, även en blind höna kan hitta ett korn!

Vinbibel:


Solen strålade från klarblå himmel, endast lätt bris, en riktigt varm dag alltså. Så efter lunch fick det vara nog med vinprovning, då åkte vi ner till Muriwai Beach på västkusten, en milslång svart sandstrand där vi kunde ta uppfriskande dopp i vågorna. Muriwai är känd för att vara en av få häckningsplatser på fastlandet för den australiska havssulan (Morus Serrator). Många sulor var det, och liksom människor gillar de tydligen att bo tätt tätt tillsammans, som vilken storstad som helst ;-)
Muriwai Beach:


En del av sulkolonin på Muriwai:


Familjen Sula: mor & far håller ihop i flera år och tar gemensamt ansvar för sitt enda barn.

Inga kommentarer: