måndag, maj 17, 2010

Turist i Wollongong

Även kallad "The Gong", en stad ca 1,5 timme söder om Sydney, har varit vår fasta punkt sedan i torsdags. Mats kollega Magnus är pappaledig ett par veckor och Mats är här för att ta hand om två fartyg som under en veckas tid ska lossas och lastas i hamnen som heter Port Kembla.
Utsikt över Port Kembla:

Wollongongs historiska storhetstid grundar sig i kolbrytning och stålverk, en gammal industristad som gått kräftgång ett antal år, stålverk har lagts ner och många arbetstillfällen försvunnit. The Gong vill omprofilera sig, och får naturligtvis skattepengar till sin hjälp. Staden satsar nu stort på uppgradering av infrastruktur, utbildning och kultur, allt på känt maner.

Men det är verkligen vackert här, australiska kustens oändliga folkfria sandstränder och surfvågor kombineras med Illawarras gröna skogstäckta berg som tornar upp sig bakom staden. Inte undra på att alltfler stressade och trängda Sydneybor kommer hit sökande mer yta, billigare boendekostnader och ökad livskvalitet. Men ska man pendla till jobb i Sydney så saknas satsning på kollektivtrafik... tåg finns, men dras av diesellok som stånkar fram i maklig takt. Bil är det som gäller!

Under våra dagar här har vi bland annat hälsat på gulliga nyfödda Lucas och fått underbart goda kanelbullar direkt från ugnen - MUMS! Sen har vi också hälsat på gamla Stockholmsvänner Craig och Sofia som sedan ett antal år bor löjligt fint ;-) precis vid beachen i Thirroul, norr om Wollongong. Dessutom kunde vi naturligtvis inte motstå en vandring upp på regionens högsta topp, Mt Kembla 534möh. Skaplig utsikt över hela kusten och saltvattensjön Lake Illawarra:

Promenad med familjen Fairbrother:

Inga kommentarer: