tisdag, juni 08, 2010

Wet and Windy Welly, del 1

Wellington, landets tredje största stad efter Auckland och Christchurch, är huvudstad sedan 1865, och hem till strax under 400.000 nyzeeländare. Welly är tydligen världens mest avlägsna huvudstad, enligt definitionen att den är längst ifrån någon annan huvudstad i hela världen, vilket rimligtvis måste gälla för hela landet…!? Staden ligger mycket vackert runt en stor naturlig hamn omgiven av dramatiska berg. Den har många mysiga shoppinggator, trevliga restauranger, vackra byggnader och gott om intressant offentlig utsmyckning – vilket nog ligger i linje med att utbildningsnivån och medelinkomsten här är landets högsta. Stadens läge, vid smala sundet Cook Strait, latitud 41°S (roaring forties), samt höga berg bidrar till att det oftast blåser och/eller regnar här – det kan vi vidimera! Perfekt inslag i gatubilden:
Mats erbjuder sitt regnskydd till nyfunnen kompis:
Vi körde in i Welly lördag eftermiddag, faktiskt i lugnt väder som tillät promenad längs kajerna, en drink och beundra utsikten. Men sen var det slut på lugnet, söndag morgon öste regnet ner hinkvis, undantaget några pauser då det regnade mer normalt. Vi besökte det utmärkta Museum of New Zealand, allmänt kallat Te Papa (”Our place”), som öppnade 1998. Vår idé var inte unik: Regn + Helgdag + Fri entré = FULLT! Men som alla nationella museum är det stort, jättestort, så det gick att fly människomassorna därinne. Vi gick bland annat en tur med guiden Franciska som visade oss höjdpunkterna. Det var enkelt att tillbringa flera timmar i detta nya, fräscha, museum med sina fantastiska samlingar, mycket interaktiva upplevelser, etc.

Men det mest unika tillkom 2007, då den största kända kolossbläckfisken följde med upp från de Antarktiska havsdjupen. Hon (Ja, det är en hon!) vägrade släppa taget om sin fisk som redan svalt fiskebåtens krok. Hon vägde då ett halvt ton och var ca 10m lång – inget man vill möta på simturen! Bara ögongloberna var stora som fotbollar. Men nu ligger stackarn död i en plastlåda med glykolsaltvatten, en skugga av sitt forna jag, trots allt imponerande!

Och ja, i fredags besökte vi också New Plymouth, hamnstaden på västkusten, och fick se vackra vyer av en helt molnfri (unikt!) Mt Taranaki i skymning!

Inga kommentarer: