måndag, januari 24, 2011

Exkursion till Rotorua och Mt Maunganui

I torsdags styrde vi kosan söderut för att visa gästerna lite mer av vårt vackra land än bara Auckland med omgivningar. Redan i Cambridge började upptäckterna - en vacker gammal träkyrka som byggts om till ett helmysigt café och butik. Att det dricks kaffe på regelbundna intervall under dygnet är viktigt, det har jag lärt mig senaste veckan, annars blir det gnälligt!

Vid vårt förra äventyr i Rotorua badade vi bland annat lerbad i Hell's Gate, den här gången utforskade vi ett mer klassiskt område - Te Puia, en stor "park" som uppvisar allsköns termisk aktivitet; sprutande geysrar, rykande hål i berget, kokande vattenhål och bubblande lerpölar. Allt i vackra gröna omgivningar med plats för picknick. Här en video med lite smakprov:
Efter jordaktivitet var det dags för kulturaktivitet; maorisk sång och dansuppvisning. Ursprungligen tillbringade maorierna mycket tid att sjunga och dansa, inte bara som ett trevligt sätt att umgås utan också träning och förberedelse för kamp och krig. Att kasta pinnar till varandra i komplicerade kombinationer tränar bl.a. koordination av hand och ögon, att snurra "poi" bollar på snören håller handlederna mjuka och viga, etc. Kan inte låta bli att reflektera över när vi svenskar sjunger... till vinet, till snapsen, i syfte att bli fulla, få i oss surströmmingen... öh?!

Nästa dag började sen regnet... vi tog oss vidare till Mt Maunganui där vi tillbringade en natt, men det blev varken sol och bad på de fantastiska stränderna eller någon toppbestigning av vulkanen den här gången - heller!
Länk till fler bilder

Inga kommentarer: