tisdag, augusti 14, 2012

OS i London är slut

Och vilken superfest britterna har bjudit på! Både idrottsligt samt de imponerande öppnings- och avslutningsceremonierna. Men nu kanske vi kan återgå till livet utan att ha TVn på hela tiden?

Medaljskörderna blev till slut:
Sverige (8st, 37:e plats):
1 Guld (starbåt)
4 Silver (handboll, triathlon, dubbeltrap, fälttävlan)
3 Brons (2xbrottning, laser segling)

NZ (13st, 15:e plats):
6 Guld (3xrodd, 470 segling, kajak, kula)
2 Silver (49er segling, BMX)
5 Brons (fälttävlan, bancykel team, rodd, keirin cykel)

Det har verkligen gått jättebra för NZ, långt bättre än våra nordiska länder i jämförbar storlek. Detta lilla pytteland långt bort från allting har fått fram duktiga idrottare som dessutom lyckats ta en massa medaljer, OK flera av dem är kanske i små sporter, men en medalj är en medalj! Kulstöterskan Valerie Adams fick sitt silver uppgraderat till guld idag, efter att vitryskan Ostapchuk testats positivt och fråntagen medaljen.

Framgångarna förklaras här av ett tydligt fokus av resurser. Landets begränsade OS-budget satsas i huvudsak på sex sporter; rodd, simning, cykel, friidrott, triathlon och segling, och dessa sporter förväntas alltså leverera medaljer. Såhär i eftersnacket spekuleras att eftersom triathlon och simning ”underlevererat” ska de inte automatiskt räkna med förnyade resurser till Rio 2016. Bästa kiwi simmade in på en fjärdeplats och bästa triathlet som sexa. Not good enough!

Inga kommentarer: