söndag, maj 19, 2013

Restaurang Fish och varmare fötter i vinter

Min vecka som morgonnanny hos familjen Arvidsson har nu passerat och jag kan rapportera att Emil o Lukas överlevde denna prövning, de var jättesnälla och lät sig levereras till sin skola mätta och belåtna(?) hela veckan. Dessutom samarbetade vädret så vi kunde promenera mestadels i solsken med den vandrande skolbussen varje morgon. Får väl klassas som en riktigt skön senhöstvecka när kvicksilvret letar sig upp till 20C, vi går i kortärmat och får fortfarande lite färg på nosen.
Utsikt över Kohimarama och Rangitoto från Arvidssons kök:

Som ytterligare bevis på vilken skön höstvecka vi har haft så lyckades jag ta mig ut och cykla med Gayle två gånger i strålande solsken. Eller cyklade förresten... hon släpade snarare runt mig, var helt slut efteråt!
 
Men... Inte en vinter till med kalla fötter!! I vårt kök ligger ett till synes fint lackat trägolv, men i traditionellt värdelös kiwibyggstandard är det bara plankor på reglar, ingen isolering överhuvudtaget under. Ja, plankorna blir iskalla naturligtvis, otroligt omysigt på vintern.

Det spelar ju ingen roll hur många element vi ställer in i köket när markkylan konstant sipprar in och gör fötterna till isbitar. Inget annat än tjockaste fårskinnstofflorna duger - ingen brist på såna i detta land i och för sig. Dags att revoltera, våga vägra kalla golv! Jag ringde sonika vår hyresvärd Rob och meddelade att vi tar oss an ett husförbättringsprojekt om han betalar materialet. Rob är inte oresonlig, han gick med på det, så igår köpte vi ett gäng frigolitplattor att klämma in mellan golvreglarna. Mats kan ju proceduren efter liknande isolering av gästhuset på Utö.

Arbetet har gått bra, under detta hus är det riktigt dräglig arbetshöjd jämfört med Utös minimala ålningsgrund, men än en gång konstateras bristen på byggstandard här, byggarna av detta hus var nog imbecilla eller möjligen påtända när de måttade upp plintarna under huset. Avståndet mellan golvreglarna varierade betydligt, vi fick köpa ett par olika bredder av frigolitplattor för att de skulle passa. Mats konstaterade att sommarhuset på Utö framstår som byggt med rymdskyttelprecision i jämförelse med detta fyllebygge. Skillnaden nu i köket känns dock omedelbart, förutom att golvet är varmare så är det också betydligt tystare, det ekar inte vid varje steg när man går över golvet. Yippeee!
Oisolerat under köksplankorna:
 Mats har gott om plats att krypa omkring:
 Härligt isolerat köksgolv:

I fredags belönade vi oss själva till en riktigt god femrättersmiddag på Fish, en av stadens finkrogar med härlig utsikt över havet. Utsökt mat och riktigt trevlig service!

Inga kommentarer: