torsdag, november 14, 2013

"Shaken, not stirred" och Kaikoura

Åter i Auckland efter några dagar på Sydön. I lördags em flög vi alltså till Christchurch, den äldsta staden i NZ, senast jag var där var mars 2010, skillnaden mot då och idag är enorm! En helt annan stad... Sen september 2010 då den första stora jordbävningen, 7.1 på Richterskalan, skakade loss, har ca 14.000 skalv registrerats omkring Chch, OK merparten är ju så små att de inte känns, men ändå - FJORTONTUSEN!! Otroligt nog dog ingen vid det första skalvet. Annat var det vid jätteskalv nr två, februari 2011, magnitud 6.3. Citykärnan förstördes då totalt och 185 människor miste livet, många i byggnader som kollapsade. Under 2013 har äntligen jordskorpan lugnat ner sig igen, inga skakningar under de dagar vi var där.

Hotellet vi bodde på 2010 finns inte kvar idag, nu bodde vi på ett litet helt nyöppnat hotell, i en renoverad fastighet mitt i förödelsens centrum faktiskt. Granne med den nu totalt raserade katedralen som var stadens landmärke. I det tornet klättrade jag ju upp i sist... Fram tills bara några månader sedan var stora delar av citykärnan avstängd för allmänheten. Eftersom vi kunde promenera omkring helt fritt i city nu, verkar bara enskilda byggnader och vissa kvarter fortfarande vara avspärrade.
Christchurch city
Byggnader avspärrade med dekorerade staket:
Raserad katedral, här stod bl.a. det 63m höga tornet:
Diverse rivningsarbete: 
Av stadens 50 högsta byggnader före jordbävningarna står endast 10 kvar idag, 37 har redan försvunnit från stadsbilden och 3 har ännu inte fått sitt slutliga öde fastställt, bl.a. polishuset! Vårt hotell låg faktiskt vägg i vägg med stadens högsta hus, nu snackar vi inte fantasiskyskrapor, men Pacific Towers 86m tornar verkligen upp sig över stan. 2010 var denna byggnad helt nybyggd och högst i stan redan innan skalven drog igång, tydligen ordentligt byggt eftersom det klarade sig bra.

En positiv sak med dagens Christchurch är att det måste vara superenkelt att hitta parkering i stan! Antalet tomma grusplaner i city är MÅNGA! Men att ta sig runt med bil i stan verkar mindre enkelt, vägavspärrningar ändras ofta, osäkert om den väg man körde igår är öppen idag. Speciellt när en ny skojig nattlig sysselsättning för glada party-ungdomar är att flytta trafikkoner! Hehe, jag kan förstå att det vore kul på väg hem från krogen :-) men en av våra taxichaffisar var måttligt road av att behöva röja sin infart blockerad av koner samma morgon. 

Lokalbefolkningen, "the Cantabrians" som de kallas, är kända för att vara tuffa (NZs smålänningar kanske), de ser framåt, vill bygga upp sin vackra stad igen, och finner nya spännande lösningar för det. "Shaken, not stirred" fick en ny betydelse när vår taxichaffis sa det för att sammanfatta Christchurch av idag! Bland annat har ett akut behov av butikslokaler i city lösts med att bygga med containrar! Mycket coolt. Re:Start MALL huserar nu många butiker, banker och caféer, en mysig stadsdel bland grus och avspärrningar. En modern A-formad kyrka av papprullar har också byggts för att under en övergångsperiod symboliskt ersätta dels den raserade katedralen samt en annan historisk anglikansk kyrka som totalförstörts.
Containerbutiker i Re:Start Mall:

Tidigt i söndags morse lämnade vi dock den raserade staden och tog tåget, The Coastal Pacific, norrut till Kaikoura, känt som valskådningens mekka. Den vackra kustresan tog ca 3tim inkl ett antal stopp. Planen var just att åka båt och skåda delfiner, sälar och valar.... men naturen är ju som den är, oberäknelig, ute på havet låg dimman tjock - vår båttur blev inställd, liksom alla turer den dagen. Istället fick vi ett antal timmar att fördriva i pyttelilla byn Kaikoura. Efter inledande besvikelse hann vi istället med lite turistshopping, god lunch och ett par timmars promenad innan vi hoppade på tåget tillbaka till Christchurch. Lyckligtvis sken solen så det blev en skön dag på land, dock hade vi ju klätt oss för att vara ute på kallt hav några timmar.... svarta jeans, ylletröja och täckjacka kändes mindre lyckat!
5 x Valskådningsbåtar ligger i hamnen:
Strandpromenad i Kaikoura:
"Gorse" blommar vackert gult, men det är ett ogräs som tagit över landskapet:
Med tåg längs östkusten: 

Mer om Antarktisbesök och hästkapplöpningar i nästa blogginlägg.

Inga kommentarer: