söndag, oktober 25, 2009

Krokiga gurkor

Dagens söndagsutflykt tog oss till en stor marknad i förorten Avondale. Här kunde vi fynda allt mellan himmel o jord; strumpor o underkläder, sågar med rostiga klingor, nyvässade machetes, gamla porträttfoton, buckliga kastruller, eller kanske hellre köksväxter, frukt o grönsaker!
Vi investerade bl.a. i en stor påse kiwis för NZ$1 (ca 5 SEK) och en stor krokig gurka för samma belopp. Gurkan var helt klart inte EU-standard! Naturligtvis äter vi en hel del kiwi, kostar nästan ingenting och finns överallt. Sparris och jordgubbssäsongen har precis börjat, mums! Överhuvudtaget så odlas det mesta man kan önska sig i frukt och grönt här, t.ex. fantastiskt goda äpplen och apelsiner.
Därefter körde vi runt i några av de oändliga villaområden som finns runt Auckland, både fina och mindre fina neighbourhoods. Här bor man helst i eget hus, och det resulterar i stor urban sprawl, många nybyggen med hundratals likadana hus, undrar hur man hittar hem om man bor så...?
Den här vidsträckta staden väcker en del frustration kring transporter, man läser i tidningen om att politikerna måste ”join the dots” - alltså investera i effektivare kollektivtrafik för att knyta ihop förorterna. För oss som inte provat ännu verkar det vara ett totalt myller av olika busslinjer, samt en lätt åldersstigen järnväg med diesellok...

Inga kommentarer: