måndag, augusti 09, 2010

Turistande i Melbourne, del 2

Melbourne, delstaten Victorias huvudstad, är Australiens andra stad med ca 4 miljoner invånare. Melbourne är dessutom världens största italienska stad utanför Italien, och världens största grekiska stad utanför Grekland. Behöver vi nämna att man får fantastiskt gott kaffe i Melbourne?

Melbourne sägs också vara den mest sporttokiga staden i Australien, eller varför inte i hela världen? "World's Ultimate Sports City" är den slogan man vill använda. Melbourne hade OS 1956 och staden domineras av sina många jättesportarenor för t.ex. Aussie Rules fotboll (Ethiad Stadium tar 74.000 åskådare), cricket, Rugby League, Rugby Union, hästkapplöpning (Melbourne Cup), tennis (Australian Open), simning samt Formel 1 (Australian Grand Prix). Hästkapplöpning är så stort att det har en helgdag i Victoria, den första tisdagen i november är Melbourne Cup Day, då stannar nationen för att titta och spela på detta prestigefyllda galopplopp som samlar hästar från hela världen. Naturligtvis kandiderar Melbourne både för att få vara värd för kommande fotbolls-VM och/eller sommar-OS!

Men vi såg tyvärr ingen live-sport (den här gången), vi hade fullt upp med att vandra omkring i den här mysiga staden, njuta av atmosfären, besöka museum och skyskrapa, shoppa, och inte minst äta och dricka gott! I lördags lämnade vi storstaden och åkte tåg en timme söderut för att besöka vänner som har bildat familj och slagit ner sina bopålar i vackra Mount Eliza på Mornington Peninsula. Till deras fantastiskt vackra hus, stora trädgård med pool, 10 minuters promenad till havet samt vingårdar i grannskapet återvänder vi gärna - i sommar!

Mats vilar vid Yarra River, gula Flinders Station, ses i bakgrunden:
Yarra River med en av stadens många roddare:

På väg upp i Eureka Skydeck, 300m högt:
(Highest in the Southern Hemisphere ;-)
Utsikt från Eurekas 88:e våning, med några av Melbournes många sportanläggningar,
Australian Opens tennisbanor närmast floden:
Mer utsikt från Eureka Skydeck, över Port Phillip Bay. 
St Kildas pir och marina skymtas:
Promenad på piren i St Kilda, Melbournes badort vid havet:

Inga kommentarer: