måndag, augusti 16, 2010

Whisky och tekniska prylar

Maken är ynklig men lyckades överleva helgen med rikliga intag av paracetamol och nässpray. Helgvädret var urtrist, gråa skyar, ösregn och vinden ven runt husknuten. Den planerade morgonjoggen i lördags fick stryka på foten… innerst inne är jag faktiskt en vackert-väder motionär! Det fick bli en tur till badhuset istället, bastu och varm spapool var underbart efter ett antal längder i poolen.

Lördagskvällen ägnades åt en värmande vinteraktivitet: whiskyprovning. En favorit i repris, den här gången smakade vi oss igenom ett antal single malt från olika skotska områden, Lowland, Highland, Speyside, Islay… Vägledda av en entusiastisk kiwi-holländare smakade vi whisky från Bladnoch, Glengoyne, Macallan, Ardmore, Isle of Jura, och Laphroaig. Jag var tvungen att fråga om han kände till svenska stoltheten Mackmyra, det gjorde han, och beklagade att han inte fått tag på någon ännu. Efteråt besökte vi hans whisky-butik, fullproppad med whisky från hela världen, där kunde man få smaka ännu fler sorter!

Så vad göra en gråmulen söndag med en vegetativ äkta hälft? Jo, man drar iväg honom till MOTAT, Museum of transport and technology. Faktiskt mycket roligare än det låter, även för icke teknikfreaks. Redan i kassan möts vi av eldsjälen David som blir fullständigt överlycklig över att få ösa ur sin enorma kunskapsbrunn till oss svenska förstagångsbesökare – vissa människor är bara på rätt plats! MOTAT förfogar över två enorma områden som förbinds med spårvagn. Vi hann nog inte ens se hälften! Här finns en otrolig samling av åkdon och makalösa manicker, allt från flygplan och militärfordon till telefoner, ångmaskiner och tryckpressar. Och det mesta har renoverats till stor del av volontärer och frivilliga krafter. NZs engagemang i världens krig är också något som ofta ges stor plats på museum, man lägger stor vikt på att inte glömma krigsinsatser eller dem som offrade sina liv, speciellt från världskrigen. Det kan vara lite abstrakt för oss från ett land som inte deltagit (aktivt) i krig på 300 år. Men långt här nere, fjärran från alla krigszoner, levde de ändå med krigen väldigt nära inpå sig.
 Några lekte militär (WW1?):

Andra sladdade runt i leran med stridsvagn:

Vi åkte gamla tåg och mitt i alltihop kom tyska soldater och brittiska(?) motståndsmän.

Massor av små och stora flygplan, civila och militära:

Lastbil för fångtransporter:

Och varför är jag inte förvånad..? NZ hade världens första kylda öltankbil!

Inga kommentarer: