måndag, december 13, 2010

En helg av Trav, Lucia (igen) och roliga gäster

Iklädd kort-kort silverklänning, höga stilettklackar, fullt partysminkad och långa målade naglar vandrar kvinnan runt, runt med en vacker men svettig häst i släptåg. Hennes klackar smattrar i otakt med hästens skodda hovar mot betonggolvet som är fläckat med hästbajs och något blött som i bästa fall är vatten... Mats och jag ser förundrat på henne, vi är på besök i stallet på travbanan Alexandra Park, och här är hon inte ensam i sitt slag, flera uppklädda damer pysslar om sina ädla telningar här. Då, i fredags kväll, var det fullt pådrag, loppen gick i ett på banan utanför, åskådarna spelade för fullt, vissa kanske tom vann något (inte vi). Och här i stallarna står åtskilliga vackra travhästar i långa rader av spiltor, som de nerviga tävlingshästar de är längtar de väl efter uppmärksamhet och action, antingen genom en spark i spiltväggen eller försöka nypa spiltgrannen i halsen. Alexandra Park är ett populärt ställe för julfester, därför vi var där, med Mats kollegor, och fick, förutom denna intressanta inblick i travhästägarnas liv, mycket god mat och dryck – gratis :-) Trevligt värre!

Apropå trav så tävlas i två olika sorters travlopp här, förutom ”vanlig” trav (trot) även passgång (pace). Aldrig sett förut! Hur vanligt är det? De tävlade i olika lopp, och alla passgångarna hade någon slags sele runt benen, såg löjligt obekvämt ut, men jag antar den hindrade dem att falla in i vanlig trav, de måste röra benen parallellt, annars trasslar de in sig. Mystiskt. Säkert något imperialistiskt påfund...

Den gångna helgen var stekhet, i söndags låg kvicksilvret runt 30°C, både inom- och utomhus, och fuktigt. Mer likt februariväder, december brukar vara betydligt svalare – sägs det. Men meterologiskt var både oktober och november varmare än normalt, tack vare / på grund av väderfenomenet La Niña som råder i år.

I lördags hade vi svenska lunchgäster hemma, vi kunde bjuda på korv stroganoff eftersom det ”råkade ramla av” en falukorv från Aniara i onsdags… Så gott! Konstigt hur svensk husmanskost plötsligt blir så himla gott, minns faktiskt inte att vi åt falukorv speciellt ofta hemmavid…?
Fotograf-Anita tar coola bilder! Här sitter jag i en Moreton Bay Fig i St Heliers:
© Anita Campbell
På kvällen åkte vi hem till vännerna med B&B (minns förra besöket). Där firade vi Lucia, komplett med lussebullar och skönsjungande Luciatåg. Det var en salig blandning av olika människor där, himla kul, flera som aldrig sett ett Luciatåg, så de var naturligtvis imponerade. Vi sjöng rätt fint faktiskt…
I väntan på Lucia...
Natten går tunga fjät....

Söndagen blev ju som sagt gassande, men morgonen började faktiskt med mulet och duggregn, vilket sen bidrog till luftfuktigheten förstås… Vi välkomnade hem Mats kollegor på brunch, vilket blev många timmar av vin och öldrickande samt äta grillad korv, grönsaker etc. Insåg att vi måste investera i ett större parasoll så fler personer skyddas när solen steker, bara ett under att vi inte brände upp oss helt. Mycket trivsam dag, men alkoholintag + värme tar på krafterna… sen var vi slut, orkade bara vandra ner till beachen, kasta oss i vattnet och vila på stranden tills vi hade tillräckligt med energi att gå bort till bion (=svalt, skönt), Harry Potter and the Deathly Hallows – uj, vad bra, nu väntar vi bara på sista filmen!

Inga kommentarer: