söndag, mars 27, 2011

Regn, lera och gratis öl!

Ett par timmars cykling i lera och regn var inte direkt det vi hade för ögonen när vi anmälde oss till The Dual för många månader sedan. De ”spektakulära vyerna” var igår höljda i blygrå låga moln. Men det var faktiskt kul ändå! Mats cyklade som en furie i sin livs första mtb-tävling, kom i mål efter 1t 38m, (14:e plats av 211), bara 17min bakom (den betydligt yngre) vinnaren. Själv cyklade jag på 2t 13m (20:e plats av 75) i en ansats att även njuta av den unika miljön och dokumentera action… jobbigt var det hursomhelst. Bästa dam var 39min snabbare än jag. Kompisarna Jo&Brian kämpade på i dryga tre timmar. Efteråt hoppade vi raskt i havet, blaskade av oss all lera, och sen serverades alla deltagare gratis öl – har jag aldrig upplevt på svenska idrottstävlingar!

Banan över de två öarna var väldigt olika, Motutapudelen gick över jordbruksmark – hur lerigt blir det efter ett par dagars regnande och ett antal hundra cyklister? Cykeln vägde nog 5kg extra av all gegga. Arrangörerna hade t.ex. lagt de sista metrarna av banan i en lång brant nerförsbacke där en serpentinstig snirklade sig ner till målrakan vid stranden. Helt klart för att åskådarna skulle kunna underhållas av alla lattjo vurpor, både cyklister och löpare applåderades högljutt vid sina mer eller mindre graciösa gyttjebad… Undertecknade fick inga applåder (tackolov), men det var bra scary när cykeln kanade okontrollerat genom leriga hårnålskurvor.

Rangitotodelen var något helt annat, svart lavagrusväg genom tät regnskog, som ledde oss upp, ner och runt vulkanen. Ingen lera, istället tung sugande lavasand blandat med vassa lavastenar. Många fick punktering. Riktigt häftig miljö, hit måste vi återvända en solig dag med vandringsskor på fötterna, då kanske vi hinner uppleva mer!
KOLLA VIDEO
Fullsatt båt med cyklister på väg till Motutapu i morgonens kolmörker: 
Tävlingsområdet, vi lyssnar på banbeskrivning och instruktioner före start:

Mats är startklar: 
På väg upp till toppen av Rangitoto:
Geggig och glad efter målgång. Sista serpentinbacken syns i bakgrunden.

Inga kommentarer: