måndag, maj 16, 2011

Halvmarahelg i Marlborough med vin o vänner

Ännu en vecka har passerat i ett rasande tempo. Den innehöll bl.a. ett trevligt årsmöte i svenska föreningen, till stor glädje fick vi ihop en ny styrelse för nästa år, på målsnöret… men det kommer att bli jättebra!

I torsdags morse bordade vi lilla propellerplanet till Blenheim. Tur att maken alltid har öronproppar i fickorna. De krävs i mini-plan med decibelnivå jetmotor! Landade i strålande solsken bland Marlboroughs vidsträcka vingårdar, en underbar vacker senhöstdag, fortfarande lyste en hel del glödande brandgulröda höstfärger. Vi checkade in hemma hos Paulette och John som driver Stonehaven Homestay. Urmysiga människor, de fick oss verkligen att känna oss som hemma, vårt lyxiga rum hade storslagen utsikt över berg och vinrankor.

Vi intog mumsig lunch på vingården Wairau River, följt av kustpromenad längs Cloudy Bay tills solen började dala. Åter ”hemma” besökte vi Johns välfyllda vinkällare och valde vin till kvällens middag, inga dussinviner där inte... Vi träffade också deras andra gäster, ett äldre australiskt par, och Paulette lagade en underbar trerättersmiddag med pilgrimsmusslor, hjortfilé och chokladnötkaka till oss allihopa! En riktigt trevlig kväll.

Fredag tog vackra vädret paus. Skyfall och stormvindar mest hela dagen. Paulette hade naturligtvis bullat upp en megafrukost där ingenting saknades, allt från nyplockad grapefrukt från deras trädgård till jätteägg ”any way you want” och nybakta blåbärsmuffins, mmm…. Stoppmätta rullade vi ut därifrån frampå förmiddagen, och fördrev fredagen med att utforska Blenheim och besöka imponerande Yealands Estate, vingården vars ambition är att bli världens mest energi och klimatsmarta. Förvisso inte ekologisk (ännu), men ambition bör belönas. Köpte en låda gott&blandat vin som stöd :-)

På eftermiddagen mötte vi coach Gayle och resten av springgänget i ett hus vi hyrt i Picton med vacker utsikt över hamninloppet. Regnet fortsatte ösa ner medan vi lagade stor pastamiddag och gick tidigt i säng! Men lördag morgon såg det mer hoppfullt ut. Tävlingsmorgonritualer är intressanta att observera! Rejäl-portion-gröt-Mats förundrades över Ironwoman-Gayle som tävlingsladdade med kaffe och ett par skivor vitt rostat bröd…
Starten från St Clairs vingård gick kl 9 och då tittade sooolen fram, lycka!! Den 21,1km långa banan var i princip helt platt, och gick mestadels off-road på ojämnt underlag, stigar och mellan vinrankor. Väldigt annorlunda och vackert, men jobbigt som f-n! (tyckte jag) Visst var det lerigt och blött, fast med tanke på hur regnet vräkte ner fram till bara timmar innan start så var det förvånansvärt bra underlag. Gayle småjoggade runt på 1t45m, Mats sprang jättestarkt på 1t49m och jag slutade på 2 timmar och EN sekund! Besviken att inte klara under 2tim, bara två töntiga sek ifrån - pga ett högst irriterande, men nödvändigt toastopp!! Som trofé fick all deltagare varsin flaska bubbel. (Resultatlista)


Mats fick tyvärr hasta tillbaka till Auckland efter loppet för att hinna hem till båtjobb på söndagen, själv stannade jag kvar med gänget i Picton. Tävlingsarrangörerna hade verkligen tur, solen höll i sig hela lördagen, men på kvällen kom ytterligare storm och ösregn som pågick hela natten. Sen fick vi faktiskt en härlig söndag som vi bland annat fördrev med ännu en vingårdslunch och flera vinprovningar innan det var dags att flyga hem (i ett lite större plan) till Auckland på kvällen. Den här veckan blir det vård av min degenerade ömmande häl (AJ!!)och alkoholavgiftning...
LÄNK TILL FLER BILDER!

Inga kommentarer: