lördag, september 10, 2011

Rugby World Cup 2011 Invigningsdag

Igår kväll brakade det loss! Världsmästerskapet i rugby sparkade igång. I sex veckor framöver kommer Nya Zeeland att gå klädd i nationalfärgen svart, svarta flaggor vajar överallt. Öppningsmatchen gick på Aucklands arena Eden Park mellan NZs All Blacks och Tonga. På pappret en match som All Blacks omöjligen kan/får förlora! För oss som inte riktigt förstår sporten kan jag säga att första halvlek i alla fall var bra och spännande, i alla fall om man håller på All Blacks... de ledde i halvtid med 29 - 3. Sen blev andra halvlek ganska såsig, AB drog sig tillbaka, var nöjda, och Tonganerna kanske snörade ihop sitt försvar lite bättre. 41 - 10 blev i alla fall slutresultatet. Festen kan gå vidare i detta hysteriskt rugby-tokiga land!

VIDEO - Tonga vs NZ "hälsar" på varandra innan matchen....

Igår kokade verkligen "lilla" Auckland, hela city var avstängt redan från morgonen, längs kajerna var det full aktivitet med olika öppningsceremonier, konserter och fyrverkerier. Mer än hundratusen personer uppskattades vara i rörelse, helt tjockt! En av kajerna, Queen's Wharf, benämns citys "party central", med barer, konserter och storbildsskärmar. Max 12.000 pers får vara där samtidigt, kl 15.00 öppnades grindarna, efter 20 minuter var QW full, sen var det en ut, en in.

Vi var istället inbjudna av Ports of Auckland att ståndsmässigt uppleva spektaklet ombord på en båt som vi bordade vid 15-tiden. Sen åkte vi omkring i hamnen och fick i princip första parkett till de flesta aktiviteter. Mingel med obegränsat med drinkar, snacks och middag serverades. På kvällen satt vi kvar ombord och tittade på matchen på TV. Helt OK sätt att tillbringa denna historiska fredagskväll och slippa trängas på stan.

LÄNK TILL BILDER HÄR

Så några ord om kollektivtrafiken... herregud, om dess uselhet kan man skriva romaner! Allmänheten har uppmanats i många månader att lämna bilen hemma och lita på tåg, bussar och färjor, för det har investerats mycket inför detta stora event. Jomenvisstseru, det totala kollektivtrafikkaoset infann sig redan från lunch igår! Själv stod jag i Kohi och väntade på bussar som aldrig kom, eller så var de redan fulla och bara passerade, fick till slut cykla in till stan för att hinna i tid. Folk stod i drivor vid busshållplatserna. Tågen kollapsade tydligen och köade på spåren i kilometer utan att ta sig fram. Vilken cirkus!

Frampå natten var vi tvungna att försöka ta oss hem med buss, hitta ledig taxi var en utopi. De hade nog skickats till arenan allihop. Vi gick och letade bussar i en något som liknade en belägrad stad, poliser, avspärrningar, musik och festande människor överallt. Till slut hittade vi några lokaltrafikvärdar som kunde peka ut vilken gata våra bussar skulle gå ifrån. Där var det inte mindre kaos, bussar dök upp hipp som happ, med helt andra destinationsskyltar än åt vårt håll. När vi frågade en chaufför vilken väg han skulle köra lade han bara ansiktet i sina händer och skakade på huvudet, han var ju inkallad från Tauranga - ute på östkusten, hur skulle han kunna gatorna i Auckland...?? Några resenärer hade väntat i två timmar på rätt buss, några andra snackade om att bussarna slutade gå kl 23.

Men presto! Rätt buss dök upp, blev knökfull på 2 röda, sen körde busschaffisarnas Ayrton Senna hem oss längs Tamaki Drive - med hastighetsgräns 50. Men dj-r vilken blyfot! Har aldrig swischat förbi havet så fort! Inte ens på ett busstak i Nepal för många år sen var jag mer orolig... I kurvorna böljade bussens golv under våra fötter, hjulhuset lade ner sig mot däcket för att bussen var så tungt lastad... Pust, skönt att kliva av helskinnad i Kohimarama! Och där klev också vår granne av, Dean, ca 75år, han hade minsann varit på matchen, och tagit sig ensam dit och hem med kollektivtrafiken. Skön farbror!

VIDEO - Maorikrigare paddlar ceremoniella kanoter (wakas) till Aucklands Viaduct Harbour
VIDEO - Fyrverkerier

Inga kommentarer: