tisdag, november 22, 2011

Leva livet - lite bättre än Robinson!

Efter tre dagar hos Darren och Nina på ön Foa i Ha’apai har vi nu flugit vidare norrut till ögruppen Vava’u och hamnat på en ännu mindre ö – Euaiki. Öarna häruppe ser helt annorlunda ut, de är generellt sett högre och verkar ännu grönare, måste regna mer här. Oavsett vilket blir vi nu kungligt omhändertagna av ägarna Mark och Veronica, kocken Fitu, köksan Sena, samt båtsman Nolo. Mats och jag är de ENDA gästerna på Euaiki Eco-Resort, som är enda bebyggelsen på ön, resten är vita korallsandstränder, berg, rev och tät djungel. Ursprungligen var Euaiki inspelningsplats för NZs TV-show Treasure Island, någon variant av Robinson.
Ibland är det bra att man inte alltid vet vad som väntar! Igår eftermiddag blev vi hämtade av Mark i hamnen, med en båt han byggt själv, en udda skapelse i lite traditionell söderhavsstil. En lång smal öppen båt med utriggare. Vi fick slå in alla väskor i plastsäckar och utrustades dessutom med varsitt paraply... Båtturen ut till Euaiki tar ca 30-40 minuter i normala fall, men igår blåste det 25 knops motvind. Mark körde en omväg för att slippa en del motsjö, men till slut måste man ju runda den där sista udden och trotsa motvind och dito vågor, tur att man är lite båtvan. Paraplyerna använde vi som sköldar mot vågsprutet, de smattrade vildsint i vinden. Efter någon timmes resa klev vi ganska nerstänkta av på Euaikis brygga.


Vår hydda, ”fale” på Tonga, ligger naturligtvis precis vid stranden, och är byggd av det som finns på ön, palmblad, sand och sten. Det verkar finnas 7-8 fales totalt, verkligen inget stort ställe. Vi har tom eget litet badrum, varmt o kallt vatten, och med den rådande vinden – en luftkonditionering som heter duga! Den stora fördelen är att myggorna också blåser bort . Mat ingår, mmmm.. vi kommer definitivt att gå upp i vikt här, portionerna är enorma och maten god. Förutom att äta har vi hittills vandrat ett varv runt ön, det tog en timme, sen har vi snorklat på det vackra korallrevet precis vid stranden. Vad gör man annars på en öde ö? Lagom med aktivitet!

Inga kommentarer: