onsdag, november 16, 2011

Riktig Semester!! På Tonga

Flyttkartonger står ännu högt och lågt i huset, men de lär ju inte röra på sig när vi lämnar dem och åker på riktig semester imorgon. Värre är det med årets tomatplantor som växer så det knakar, som vanligt i det här landet, jag får bara hoppas att kompisarna klarar av sitt bevattningsuppdrag! Kryddväxterna har jag i alla fall klippt ner och torkat i mattorken.

Tonga ja, vad vet man om det landet? Inte mycket. Det saliga Pripps ägde visst en del av bryggeriet där, populärt resmål för styrelseinspektioner kan tänkas? Det lilla kungadömet blev aldrig koloniserat (stor stolthet!), och den senaste (kända) personen som åts av kannibaler var en missionär år 1804. Det vidsträckta riket består av 171 öar och har drygt 100.000 invånare, man uppskattar att lika många Tonganer (Tonganeser?) till har emigrerat, framförallt till NZ, samt Australien och USA. Att det finns många Tonganer här i Auckland märktes inte minst under rugby VM!! Stor lycka på gatorna när Tonga faktiskt slog Frankrike - som trots det lyckades tråckla sig vidare och nå finalen... 

Vi ska besöka huvudstaden Nuku'alofa på huvudön Tongatapu, sen flyga vidare till ögrupperna Ha'apai och Vava'u. Allt jag läser om Tonga genomsyras av att man ska sakta ner, inte förvänta sig för mycket, och leva i "Island Time" - allt tar sin lilla tid, ingen stress eller turist hype. Tja, det ska vi nog klara av!! På söndagar händer verkligen INGENTING, inga flyg eller båtar går, inga öppna butiker, knappt några restauranger har öppet. Då går alla i kyrkan, sover, äter och umgås med familjen i lugn o ro. Låter rätt sympatiskt det också.

November är början på Söderhavets regnperiod, så vi kan nog förvänta oss en del tropisk nederbörd, varmt och fuktigt alltså. Vi har laddat upp med solkräm och insektsmedel, båda lär behövas. Mats har ju redan klimattränat en vecka i Panama, och kom hem med ganska många röda bett på benen... Förhoppingsvis ska vi dock slippa tropiska cykloner som härjar under regnperioden!

I princip förväntar jag mig någonting sånt här:
Den som lever får se!

Inga kommentarer: