torsdag, december 29, 2011

Jul i Napier

Hemma igen efter strålande juldagar på östkusten. Till vår glädje hade inga fler Myna fåglar jultomtat ner i vår skorsten, de hade väl fullt upp med att festa loss på våra första mogna tomater istället! Grrr…

I Napier sken solen varje dag, och vår vision fullföljdes helt klart. Vi cykelturistade i ett härligt PLATT landskap, under två dagar avverkades ca 12 mil i lugnt tempo med många stopp. Det enda som var en mindre besvikelse var att få vingårdar hade julöppet. Att i princip allt är stängt på juldagen var ingen överraskning, men på annandagen hittade vi bara ett par öppna vingårdar på vår cykelrunda – kanske lika bra det, förresten... De som hade öppet var i alla fall mycket glada över vårt besök, och inköp! Och förresten hittade vi ett favoritvin redan på restaurangen på julaftonskvällen; Two Pinnacles från Clearview, ska beställas.

Som tidigare nämnt är stadens välbevarade 30-tals arkitektur det stora dragplåstret. 140 av ursprungliga 164 byggnader står kvar än idag och har varsamt renoverats under åren. INGET byggs eller renoveras i citykärnan utan att Art Deco Trust godkänner färg och form. Ganska imponerande när man tänker på hur svenska städers citykärnor mejades ner och ”moderniserades” under 60 & 70-talen. Inte minst min egen hemstad Finspång har ett synnerligen själlöst centrum. Den två timmar långa guidade stadspromenaden var en störtkurs i tidens historia och art deco design, platta kolonner, ziggurats, zickzack, speed lines, sunbursts, fontäner, kromade detaljer och blyinfattat glas. Otroligt intressant!


En annan sak man ska uppleva i Napier är soluppgången över havet. Eftersom Napier ligger så långt österut, nära datumlinjen, är det ett av de första platserna i världen att se en ny dag gry. Vårt hotell låg precis vid havet så naturligtvis gav jag mig ut på den öde stranden vid 5-tiden på annandagsmorgonen, och njöt. Hotelläget var också perfekt för friska morgondopp i vågorna som start på dagen (med betoning på frisk)!
LÄNK TILL FLER BILDER

Inga kommentarer: