onsdag, februari 22, 2012

En aktiv helg, och idag minns vi Christchurch

Idag var det ett år sedan den mest förödande av alla jordbävningar som drabbat Christchurch (hittills…), 185 döda och en helt raserad innerstad som kommer att ta många år att bygga upp. Över hela landet hölls minneshögtider och tysta minuter för att minnas dem som drabbats. TV och radio sänder från Chch hela veckan och visar massor av intressanta reportage. Jag imponeras bl.a. över dem som trots alla skakningar fortfarande vill bo där, låta sina barn växa upp där, och återuppbygger sina liv, hus och företag. Människan är anpassningsbar, minst sagt.

Sen sist har bl.a. en ljuvlig sommarhelg i aktiviteternas tecken passerat. Med anledning av kommande utmaningar behöver vi skogscykelträning. I skogarna i Hunua Ranges, ca 1tim bilresa österut, har några stigar röjts för cyklister, så vi bestämde att åka och utforska dem i lördags. Utrustade med en lätt skematisk karta cyklade vi ut på en av slingorna, 15km lång och klassad som ”medium”. Så här i efterhand är jag väldigt tacksam att vi nöjde oss med den och inte irrade iväg på den svåra... Redan efter någon km i skogen missbedömde jag en skarp kurva och flög av en smal liten bro. Dråsade rakt ner med cykeln i en bäck! Aj! Jag är för gammal för sånt!

Efter fallet blev det lite lugnare fart, fast det hindrade ju inte att både Mats och jag körde omkull ett par gånger till. Blöta rötter och stenar är hala! Det mesta av slingan gick på stig, s.k. single track, ganska smal och slingrig, gärna med ett brant stup på ena sidan, nyzeeländarna gillar ju äventyr... Äsch, ingen större skada skedd, lera, skrapsår och blåmärken hör till sporten, det var faktiskt väldigt mysigt och fint i Hunuaskogen, välpreparerade stigar och bra skyltat, vilket inte tillhör vanligheterna! Däremot var det absolut INTE tyst i skogen, så här års spelar cikadorna, frenetiskt! Jag överdriver inte, det var faktiskt ett dj-a liv i skogen! Vi kunde knappt höra varandra prata. Det var riktigt skönt när vi kom ut på en äng och det blev tystare.

Söndagsmorgnar är vikta för gruppjogging med Gayle & co. Redan kl 8 var det rejält varmt ute, så det blev en riktigt svettig 15km tur för min del. Mats springer längre nuförtiden, blev nog 23km. Det bästa av allt är myskaffet med gruppen efteråt, och sen åka hem och äta en stor brunch med ägg och bacon! Men inne kan man ju inte sitta när solen skiner, sen drog vi ut på cykling runt i stan där det var en massa aktiviteter på gång och avslutade söndagseftermiddagen med en simtur. Skulle tro att vi sov gott den natten! ;-)



Inga kommentarer: