måndag, augusti 19, 2013

Veckans snackisar

Idag tänkte jag berätta vad det som surras om i den här delen av världen.
 
Samkönade äktenskap
19 augusti - en historisk dag i NZ, det första landet i Asien/Oceanien med en lag som tillåter homosexuella att gifta sig har nu trätt i kraft, framförallt borgerliga vigslar alltså, inom kyrkliga kretsar varierar inte helt oväntat acceptansen. 31 par har tydligen tagit chansen att gifta sig idag, en helt vanlig måndag, all lycka till dem! Det som slog mig som lite udda var att flera företag har haft tävlingar för att sponsra olika par att få bli "de första", bland annat ett par radiostationer i olika städer, Air New Zealand (vigdes i luften) och Tourism NZ (vigde ett australiskt par). Förhoppningen är att turismen ska öka naturligtvis. Kiwis missar sällan ett tillfälle att marknadsföra sig i världen.
 
Jordbävningar. 
Jo, i fredags eftermiddag skakade våra öar rejält igen, en hel del runt Wellington där bl.a. tåg och flygtrafik stängdes av och byggnader utrymdes. Värst skakade det dock på norra sydön, massor av skalv, högsta magnitud 6.6. Speciellt drabbades en liten by som heter Seddon, där i princip alla hus är skadade, dock inga dödsfall, antagligen pga att få människor bor däromkring. I fredags eftermiddag var jag hemma, man gick inte ut i onödan, Auckland hade ett hysteriskt oväder, våra fönster skallrade hursomhelst av vind och slagregn. Mats däremot satt i sitt kontor på 14e våningen i city. Han märkte att kontorsstolen rörde sig, att byggnaden svajade och att hans kaffe jazzade omkring i koppen, skalvet kändes alltså även i Auckland. I övrigt allt lugnt.

Förgiftat mjölkpulver.
Så kallade primärindustrier, i.e. fiske och jordbruk, framförallt mejeriprodukter betyder enormt mycket för NZs ekonomi. NZ är världens största exportör av mjölkpulver, de asiatiska länderna är största importörerna. Fonterra heter största mejeribolaget som för ett par veckor sen släppte bomben att vissa partier var potentiellt förgiftade med botulism. Mediastormen sedan dess har varit minst sagt intensiv, politiker, företagsledare och turismindustrin försöker hantera denna katastrof och minimera de ekonomiska konsekvenserna. Media i omvärlden har t.ex. döpt om NZs stora turismslogan "100% Pure", till "100% Manure" (gödsel).

America's Cup.
Svenska Artemis åkte ut förra veckan och denna vecka seglas finaler i Louis Vuitton Cup i San Francisco. Team NZ är favorit över Luna Rossa för att få utmana Oracle i America's Cup. I skrivande stund har de extremtekniska flygande katamaranerna bara lyckats genomföra två av tretton seglingar, men det har varit full action och löjligt spännande. Vilken lysande TV-sport! Tradtionellt är segling på TV ganska förvirrande och trist. Men här sitter kameror överallt på båtarna, avancerad datorgrafik är superillustrativ, man missar inte en meter! Hittills har båtarna trasat sönder, seglare flugit ner i spat, eller så har det blåst för mycket i SF. Man undrar hur länge det ska hålla på? Tveksam om de här båtarna någonsin kommer att tävla igen efter i år, kostnader och risker är ju enorma.
Vi har sett Team NZ "segelflyga" här hemma ett antal månaders träning innan de packade ihop och åkte till USA. Imponerande! Här mastas vingen av efter några träningsrundor i Waitemata Harbour i november förra året.
 
Och vad gör vi? Det gamla vanliga. Igår vi var t.ex. ute och cyklade i fantastiskt solsken:
I morse var soluppgången över Kohimarama mycket vacker:
 

Inga kommentarer: