måndag, augusti 26, 2013

Team NZ, elektriska tåg och Lucia igen

Yes!!! Team NZ seglade idag hem segern i Louis Vuitton Cup i San Francisco. De slog Luna Rossa med 7-1, det var egentligen aldrig någon riktig matchracing, kiwisarna seglade redan i starten ifrån italienarna hur enkelt som helst i varje heat. Det enda heat de förlorade var pga ett dött batteri - då går det ju inte att manövrera den där vingen så himla bra. Detta betyder i alla fall att NZ nu får utmana Oracle och segla America's Cup "over there" om ett par veckor. Team NZ misslyckades att vinna Cupen senast i Valencia 2007, nu håller vi tummarna för att de fortsätter vinna...
The Auld Mug ska hit igen!!

En hel del har hänt en del sen vi såg Team NZ segla LVT här i Auckland 2010. Båtarna är nu liiiiiiiite snabbare, igår slog Team NZ hastighetsrekord och seglade fram i över 47knop, (ca 87km/t) - det är ruskigt otroligt snabbt!
Det finns videos här, men vet inte om de går att se utanför NZ...

Senaste veckan har det regnat en hel del, annars hörde vi just på nyheterna att denna vinter har varit den varmaste sedan statistik började samlas in. Och dimma! Vissa morgnar verkade vi bo i en grå matta. Här ett par köksutsiktsbilder från veckan, tagna med ca 1,5 timme mellan.

Vi har annars haft en väldigt fullmatad helg som började i fredags kväll när var vi på en underbar bildvisning/föreläsning med en National Geographic fotograf, Joel Sartore. Många fantastiska bilder och reseberättelser, men också viktiga budskap om utrotningshotade djur och unika naturområden som människan förändrar till oigenkännlighet. Alla kan vi rädda någonting!

Mats har jobbat i hamnen både lördag och söndag, bl.a. med avlastning av Aucklands nya elektriska tåg som kommer från Spanien. Detta är de tre första vagnarna av totalt 171 beställda. De kommer säkerligen att bli föremål för mycket mediauppmärksamhet framöver. Arbetet med att elektrifiera själva rälsen är inte färdigt, de nya tågen beräknas tas i trafik under 2014, det kommer att vara ett stort lyft för lokaltrafiken.
Ett par bilder från lördagens historiska händelse:


Medan Mats lekte med tåg i hamnen, arbetade jag istället med att fira traditionsenlig Lucia i Svenska Föreningen. Det är alltid en välbesökt tillställning men i år var det enorm uppslutning, 122 vuxna och barn. Det blir mycket glögg att koka det... Som tur är kör vi knytis till fikabordet, alla tar med sig något, så vi som arrangerar behöver i alla fall inte baka ihjäl oss :-)
Vi var dessutom bjudna på ett par supertrevliga middagar hos goda vänner både lördag och söndag kväll. Jag sprang ett 12km i lopp i Devonport i söndags morse, samma som jag sprang 2010, men i år sprang jag 4 minuter snabbare, kul! Trots regn och ruskväder. I Mats frånvaro hade jag bl.a. sällskap av skotte-Craig som vi brukar springa med en hel del, samt nya bekantskapen Hayley, en ruskigt snabb liten kvinna som vann damklassen. Fint sällskap ska det vara!

Inga kommentarer: