måndag, september 09, 2013

America's Cup start och semesterplanering

Igår började de riktiga America's Cup seglingarna i San Franscisco. Emirates Team NZ mot Oracle Team USA. Nu har vi äntligen sett riktig matchracing, jättekatamaranerna ligger tätt som bara den, sida vid sida accelererar de ursnabbt, flyger fram i 40 knop, för att sen likt småjollar svänga tvärt runt vändpunkterna. Imponerande, vore fantastiskt att få vara på plats. Hittills har de seglat fyra race och det står 3-1 till NZ - huuuuur spännande som helst! Förra veckan fälldes Team USA för fusk i förseglingarna, vilket innebär att de nu måste vinna 11 race, medan NZ "bara" behöver vinna 9 för att få den fula bucklan, samt arrangera nästa Cup här i Auckland, vilket detta seglingstokiga land längtar hett efter. Då blir det fest i stan! Seglingarna direktsänds här på TV kl 08.10 på morgonen, Mats kommer knappast tidigt till jobbet den här veckan...


Veckorna går annars sin gilla gång här på undersidan, vi tränar en del förstås, Mats har också börjat träna simning - i en inomhuspool, något han totalt dissat förut, men vill man bli en bättre simmare, så... Vi hade också ett par riktigt härliga vårdagar förra veckan, bl.a. i tisdags när jag var ute på dagstur med några "tanter". Vi vandrade längs Karekare beach på Waitakeres kust, upp till Mt Zion, en mycket vacker och varierad vandring som Mats och jag gjorde förra året, det var kul att komma tillbaka.


På söndag åker vi på en veckas solsemester, man behöver det så här efter vintern! :-) De senaste tre vårarna har vi besökt söderhavsöar, i år blir det istället norra Australien. Vi ska utnyttja ett presentkort på Peppers Resorts som Mats vann på företagets julfest i Sydney förra året. Vi valde till slut ett som ligger på en ö, Magnetic Island, utanför Townsville i Queensland. Förhoppningsvis är detta en bra tid att åka dit, norra Queensland har tropiskt klimat, hälften av året är det blött (the wet) och hälften torrt (the dry). Nu på vintern är det torrt, september ska vara den torraste månaden, och medeltemperaturen behaglig, runt 27°C. Vi får väl se.

Förutom sol och värme ser vi fram emot att få uppleva Australiens häftiga djurliv igen, både på land och i havet. Stora Barriärrevet naturligtvis. Dock trivs en del mindre trevliga djur i vattnen runt norra Queensland. Hajar! tänker ni kanske? Jo, visst, men de lever ju överallt. Nä, jag tänker MANETER! Norr om stenbockens vändkrets, 23°S, driver ett par dödliga arter omkring; "box jellyfish" och "irukandji". Helt genomskinliga, omöjliga att se i vatten, tillhör de världens giftigaste djur, 100 gånger giftigare än en kobra. Nice. Nu i torrperioden är dock havstemperaturen lägre så de uppges hålla sig längre norrut. Ett annat trivsamt djur däruppe i Queensland är "salties", saltvattenkrokodiler, jättestora, uppåt 5m, rätt smarta och kan äta allt i sin väg... men även de ska hålla sig lugnare nu på "vintern".  Vi får väl se.

Australien kan ju tyckas nära för oss - vårt närmaste grannland och allt... men att flyga till Townsville tar faktiskt 7-8 timmar! Det finns inga direktflyg utan vi åker via Brisbane. Först lekte vi med idén att hyra bil i Brisbane och köra upp... öh, den till synes lilla sträckan på kartan är 150 mil! Typ 15 timmar om man kör i ett sträck. Nätack.

Om det är tillåtet med en krass och otacksam observation här så ska jag erkänna att Townsville aldrig legat på min lista "ställen att se innan jag dör", en stad som för övrigt är känd för militärer, gruvindustri och sockerrörsodlingar, inga stora sevärdheter direkt? Vi har redan varit uppe i norra Queenslands turistmagneter Cairns, Cape Tribulation och dykt på Barriärrevet - det finns mer spännande ställen. Dessutom blev det där presentkortet tämligen litet värde jämfört kostnad för flygresan, det hade varit närmare och billigare att luffa runt en vecka på Samoa eller Cook-öarna! Peppers har även ett par mycket fina resorts här i NZ som lockar, men presentkortet gällde nu inte här...
Nähä, slut på gnäll om lyxproblem, jag ska inte skåda den givna hästen i munnen utan vi packar, ser fram emot en riktigt mysig vecka i solen, och ska utforska en del av Queensland där vi aldrig varit!  Vi får väl se. ;-) Croc, croc på er!

Inga kommentarer: