fredag, september 27, 2013

Tung förlust i America's Cup

Ja, igår var verkligen en sorgens dag i det lilla landet på undersidan. Den 19 september hade Team Emirates NZ seglat till sig ett massivt övertag, och ledde mot Team Oracle USA med 8-1 (först till 9 poäng vinner). Då gjorde Oracle en osannolik uppryckning och seglade hem slutsegern med 8-9 igår. Ingen utanför det vinnande laget vet väl exakt hur det gick till, förutom att Larry Ellis pumpade in ett antal till miljoner dollar i teknologi och ingenjörstimmar. Plötsligt gick USA från att ha haft en märkbart långsammare båt till att kunna segla ännu mycket mer snabbare än vinden, och även förbi NZ, i heat efter heat efter heat...
 
Värsta dagen var nog 21 september, en dag med lätta vindar i San Francisco, då jättekatamaranerna seglade jämförelsevis långsamt fram på vattnet (typ i bara 15-20 knop...). NZ ledde klart, men endast ca 3 minuter innan de skulle korsat mållinjen blåstes loppet av - pga en regel som stipulerar att inget heat får ta längre än 40 minuter... Vilken otrooooolig tur för USA, utan den regeln hade hela äran och (den ganska fula) pokalen kommit "hem" till NZ igen. Extasen var bara för nära!
 
Nåväl, sport är sport, besvikelsen är som sagt stor, men detta lilla land är faktiskt omåttligt stolt över sina hjältar ändå. De kommer att få ett enormt varmt välkomnande den dagen de kommer hem igen. Tack för en månad av fascination och stor spänning!! Vad ska vi nu göra på morgnarna när vi inte har racersegling att titta på??
 
En fin video som visar både sorg och glädje på hemmaplan
Öppet brev från en bloggare till laget - innan de förlorade

Inga kommentarer: