tisdag, april 29, 2014

Ngawha Springs

Vischan kan erbjuda de mest unika upplevelser. Northlands obygd är inget undantag. På vägen hem förra måndagen tog vi sikte på Ginns Ngawha Springs (uttal: nafa = het källa) som lovade naturliga, ofiltrerade varma källor. Tur att vi hade upplevt den "varma bäcken" på Great Barrier Island i julas, då förstod vi lite vartåt det barkade. Fru Ginn välkomnade oss redan på parkeringen, en skrynklig väderbiten gumma. Vi betalade inträde som var i princip gratis, $5. Rustikt var bara förnamnet, byggnader av plywood och korrugerad plåt, åtta "pooler" i trä, murkigt brunt vatten som bubblade av hett termiskt vatten som trängde upp genom sandbotten. Pretty funky! (En klar kontrast till Waiweras lyxbad utanför Auckland som jag besökte bara en vecka tidigare.) 

Skönast var naturligtvis att vi var helt ensamma, bortsett från tre japaner som gick när vi kom och ett brittiskt par som fotade och doppade sig några minuter. Det irriterande med britterna var att tjejen ockuperade den enda toaletten och (kalla) duschen i en evighet efter sitt bad. De kom i en husbil, så det var väl veckans rengöring? Och så sprejade hon nog på sig en hel flaska deodorant, fy, vad det stank! Spraydeo borde förbjudas, man kan bli astmatisk för mindre.

Vattnet är fullt av metaller och mineraler (arsenik, kvicksilver, strontium, aluminium..), och gaser, en kemisk cocktail där säkert inga bakterier överlever, men som påstås hjälpa mot reumatism, eksem, stress, värk mm. Det var lite oljig hinna på vattnet, men det var antagligen sololjor, det fanns bara soltak över en pool. Om det luktar? Ja, naturligtvis(!), men inte så farligt, det gick att tvätta ur kläderna efteråt.
Här ska badas!
 Mats ser lätt skeptisk ut
'Velvet' var inte så varm
 'Jubilee' hade lite mer ös i hettan, 
man bränner rumpan om man sitter på fel ställe!
 Hyfsat avslappnande dock...

Inga kommentarer: