tisdag, december 29, 2009

En magisk vulkanisk jul…

Åter i Auckland efter en underbar julvecka! Att vi hade tur med vädret är bara förnamnet… solsken varje dag! (Se bilderna nedan.)

Vi började och slutade vår vandring med två nätter på hotellet Chateau Tongariro, och vilket ställe! Byggt 1929, mitt i obygden, vid foten av vulkanen Ruapehu lockade man hit de löjligt rika som hade råd att skidturista på den tiden, gästerna kom ju ofta ända från Europa!

Under våra 4 dagar i nationalparken Tongariro vandrade vi runt vulkanen Ngauruhoe, (filmades som ”Mount Doom” i Sagan om Ringen) ca 60km och 2594 höjdmeter. Landskapet i nationalparken är otroligt varierande, vulkaner, enorma kratrar, lavaströmmar, termisk aktivitet, illblå och smaragdgröna sjöar, men även lummiga skogar och vattenfall.

Vi bodde i enkla stugor utrustade med gasspisar och gasvärmare, sov i våningsbäddar på galonmadrasser. Det finns ett par dass vid varje stuga, men toapapper får man ta med sig själv. Man bär med sig all sin mat samt kokkärl, bestick etc. (frystorkad thai curry var en höjdare!), men det finns vatten i stugorna. Dessutom hade vi glögg att dricka på julafton och rödvin till juldagen. För övrigt förundrades vi över folk som väljer de konstigaste saker att bära och äta ute på vandring, ett gäng israeler bar t.ex. en massa konservburkar, och en kille tog fram en äggkartong med 6 färska ägg… ja, naturligtvis gick några sönder!! Japanerna hade små fina etui med små ätpinnar i plast :-)

Förutom att njuta av helt otrolig natur är människorna man träffar på dessa vandringar också en höjdpunkt. Vi beundrade bl.a. familjen som vandrade nästan lika långt som oss med tre barn, 6-10 års ålder. Förutom all mat, godismutor och lite förströelse för barnen bar de även två tält och stormkök… Vi vill inte tänka på hur mycket deras ryggsäckar vägde! Men barnen verkade ha helkul!

Innan vi lämnade Tongariro för den här gången åkte vi upp och kollade skidområdena på Ruapehu, vi kommer tillbaka i vinter, helt klart!
----------------------------------------
På väg mot den "perfekta vulkanen" Ngauruhoe, och kolla kiwiskylten till vänster:



Ståndsmässigt boende på Chateau Tongariro:


Enklare förläggning - Stugan vid Mangatepopo:


Julaftonens "Golgatavandring", slingrande stigar upp till bergspasset:


Vy över vulkanen Ngauruhoe, nere i den platta kratern ser man stigen:


Skål! Julaftonsglögg intages helst vid fin utsikt!



Juldagen - Vilket kanonväder, va??


Emerald Lakes:


Vandring över sandåsar mot snötäckta vulkanen Ruapehu:

Ett uppfriskande vattenfallsbad:
Och till sist, nu väntar vi på snön!

Inga kommentarer: