fredag, januari 15, 2010

Haiti... och NZ äventyrsturism

Hu, senaste dagarna har tankarna gått till det ofattbara kaoset och död på Haiti, skrämmande bilder från ett redan plågat, fattigt land. Och så vackert, jag var ju faktiskt geografiskt nära, i Dominikanska Republiken, så sent som i somras. Men där slutar nog jämförelserna mellan de två, mycket olika, länderna.

Här på jordklotets undersida är det lugnt, soligt och varmt, idag igen. Men på tal om död (lite långsökt, erkännes) så har veckans snackis varit att fadern till en omkommen engelsk kvinnlig turist har skapat en opinionsgrupp i Storbritannien för att reglera nyzeeländsk äventyrsturism hårdare. Hans dotter drunknade 2008 i riverboarding (forsränning med flytbräda). Och några år tidigare omkom en annan brittisk kvinna i en quadbike krasch (fyrhjulig motorcykel). Äventyrsturism på Nya Zeeland är STORT, viktig inkomstkälla, så ni kan förstå att diskussionsvågorna varit höga! En utredning har inletts.

Vi gillar ju äventyrsaktiviteter(!), både här och i andra länder, och har upplevt hur oerhört säkerhetsmedvetna nyzeeländarna är; utbildade instruktörer, noggranna instruktioner som upprepas etc. Känns supertryggt, ibland på gränsen till tråkigt. När vi gick Skywalk med Cissi nu senast blev vi t.ex. alkotestade och guiden provdrog i våra selar många gånger. (Jämför t.ex. Thailand eller Turkiet - hyra motorcykel utan hjälm, no problem!)

Däremot upphör vi aldrig förvånas hur otroligt korkade en del är… Hur tänker man när man åker på forsränning utan att kunna simma? Eller glaciärvandrar trots att man blir höjdrädd på en trottoarkant? Eller går ut i alpin miljö utan varma kläder? Nä, inte ett dugg! Visst, säkerheten självklart främst, men folk måste väl tänka själva också! Tragiska olyckor händer tyvärr varje dag, men om äventyret inte får kännas lite utmanande och farligt kan man väl lika gärna se det på TV istället?


Men nu är det FREDAG - vi har en fullspäckad helg framför oss. Dessutom kommer HRH Prince William till NZ på söndag! Rojalisterna är redo! Däremot har Hillary Clinton avbokat sin resa hit pga Haiti.
Mer om det en annan gång! Här istället en bild på husdjuret Lizzy. Inte lika kelig som en katt...

1 kommentar:

Karin sa...

Sjukt.. Men varför välja att tänka själv när andra kan göra det istället?

Aaaaa, du kanske skulle skaffa en hamster som kunde leka lite med Lizzy, kan bli spännande:)