måndag, november 23, 2009

Whiskyprovning och sparrisplockning

Vilken helg, Tauranga med omnejd är ett höjdarställe, hit åker vi gärna tillbaka!
I fredags kväll bjöds vi på en gudomlig 5 rätters meny, bland det godaste jag någonsin ätit, ackompanjerat av 5 olika årgångar av Glenfiddich whisky samt Caol Ila, en Highland malt. Vem visste att det var gott att dricka singelmaltwhisky till mat? Får nog inte bli en vana…

I lördags vandrade vi upp på vulkanen Mount Maunganui och beundrade utsikten över hav, oändliga sandstränder och hamnar (naturligtvis), efteråt lögade vi oss i 40ºC saltvattenpooler. Vi kunde ju ha badat i havet också, men det verkade onödigt när havet bara var 15ºC.

Söndagens hemresa gick via kiwins hembygd, 77% av NZ kiwiodlingar ligger omkring Bay of Plenty. Och det odlas MYCKET kiwi i detta land! Nu vet vi i alla fall hur den växer, i odlingar likt vinrankor – väl vindskyddade av höga täta barrträdshäckar. Det stora kiwibolaget heter Zespri, de representerar över 2700 kiwiodlare, och arbetar med forskning, marknadsföring och försäljning av kiwi över hela världen. Man forskar nu för att få fram en röd kiwi som man kan skala som en banan. Försöken går bra, men tar nog några år innan den når oss i butikerna.

På hemresan stannade vi även vid en sparris-självplock, hur kul var inte det att gå på ett jättefält och skära hur mycket grön sparris man vill?? :-) Och när det sen kostar 20:- kilot är det lätt att spåra ur… Igår kväll hade vi verkligen sparris och jordgubbsfrossa! Men det finns mycket sparris kvar att äta…

Inga kommentarer: