måndag, juli 25, 2011

Norgesorg och bröllopsdag back in Kohimarama

Ett par minst sagt uppskakande dagar har passerat. Här på andra sidan jorden vaknade vi till radionyheterna i lördags morse om en bomb i Oslo samt skottlossning på Utöya. What the f…?!? Sedan dess har vi läst, lyssnat på radio och tittat på svenska och norska nyhetssändningar, pratat och grubblat, men inte förstår vi ett endaste dugg vad som har snurrat runt i huvudet på denne massmördare? Han är övertygad om att han gör rätt, och alla andra fel… det hela är ohyggligt sorgligt.

I torsdags var det vaktavlösning i ett ösregnigt Matakana, ”farmor” hämtade Yaya och Yoda, jag packade mina saker, tackade alla djuren för denna tid, kramade Ewokee och låste dörren. Byebye, jag kommer att sakna dem allihop! De får tyvärr vänta ännu en vecka tills deras riktiga familj kommer hem, så jag hoppas de saknar mig lite också! Själv njuter jag av att sova i egen säng igen, tyvärr utan Ewokee, och förbereder oss för nästa resa.

I lördags firade maken och jag 6-årig bröllopsdag. Sockerbröllop enligt Wikipedia. Traditionen bjuder att hustrun ska få en gåva i detta material… detta hände inte ifall ni undrar. Däremot undrar jag om Mats blandat ihop det med 7-åriga bröllopsdagen som kallas Ullbröllop, igår var vi nämligen på Icebreakers Outlet och köpte ett gäng nya plagg i finaste merinoull, världens mysigaste kläder!

För en gångs skull sken solen på vår bröllopsdag, i alla fall under dagen! Vi tog båten ut till Waiheke Island (en populär utflykt) för en guidad tur; Taste of Waiheke. På kajen möttes vi av ö-bon Horst(!), dagens guide och busschaufför. Horst underhöll oss på klingande tyskengelska vilket kändes lite udda, men alla har ju faktiskt invandrat till NZ någon gång, och han hade bott på Waiheke i 10 år så han kunde ju ett och annat. Vi besökte tre vingårdar; ekologiska Stonyridge, Wild on Waiheke, som också bryggde öl och sålde lokal rom, samt vackra Provence-stylade Mudbrick, där hölls 147 bröllop förra året, hyfsat populärt, och helt förståeligt, inte minst för att deras goda viner ingår, Mudbrick erbjuder 360° utsikt över Auckland, öar och hav, magnifikt. Dessutom lärde vi oss om oliver och smakade oljor på olivodlingen Rangihoua. På varje ställe möttes vi av entusiastiska värdar som berättade om sina produkter, ”awardwinning wines” och historia. Just historiken är nu inte så lång, viner började produceras på Waiheke under 80-talet, vingårdarna är pyttesmå, det mesta arbetet görs för hand, och vinerna säljs framförallt lokalt på NZ.

Olivoljemaskiner på Rangihoua:

Wild on Waiheke:

Njuter av vin och vidsträckta utsikter ovanför Mudbrick:

Efter en ljuvlig dag med mat och vin i skärgården, bärandes på påsar med inköpta godsaker, gick båten in till stan igen, och vi avslutade bröllopsdagen med att se sista Harry Potter filmen, i 3D. Hur bra som helst... nu vill jag läsa om alla böckerna och se om alla filmerna!! Aucklands filmstad och nöjeskomplex Skycity är generellt ett trist ställe, men vi hade bokat Gold Class visning. I GC salonger sitter man två och två i jättelika fåtöljer som går att fälla ner helt. Dessutom kan man beställa mat och dryck som serveras i salongen. Gold Class kunder har också en egen bar där man träffas innan för drink och mat. Personalen talar om när det är dags att gå till sin salong. Helt designat för att slippa ungdomspöbeln i resten av Skycity J Det är verkligen trevligt att bli serverad vin på bio!

Inga kommentarer: