måndag, oktober 10, 2011

Slutspel i rugby och superyachts i stan

NZs rugby-yra har övergått till slutspelsnervositet. I gårdagens kvartsfinal slog All Blacks ut Argentinas Pumor, matchen var otroligt spännande i någon timme, sen tog nog orken slut för pumorna, AB kunde dra ifrån och vann med 33-10. Nästa helg väntar semifinal mot ärkefienden Australien. Landets längtan efter att uppleva All Blacks spela VM-final på hemmaplan är oändligt stor, australiska Wallabies är nu det ”enda” som står i vägen för det… men det blir tufft! AB har aldrig slagit Wallabies i VM-sammanhang, det blir en löjligt spännande match.

Orosmoment är bl.a. att flera spelare blivit skadade, och att ett par spelare inte kunde hålla sig ifrån att festa loss på stan förra veckan. Fulla och rökande(!) landslagsspelare som förväntas satsa på VM-guld, INTE poppis!! Att man blir skadad i rugby verkar däremot helt självklart! Många spelare är ~2 meter långa och väger 120+kg, total fullkontakt tillåten, inga skydd, full fart framåt och i jakt på bollen vräker sig dessa gladiatorer över varandra i en stor ”herre på täppan” hög. Att någon överlever ter sig onekligen märkligare. Trots det ser ändå ut som en schysst sport, det finns många hårda regler vi inte begriper, det ges inga sura efterslängar eller tjafsas med domaren. T.ex. får ingen annan spelare än lagkaptenen ens prata med domaren, det underlättar ju onekligen hans arbete. I gårdagens match blev en argentinare utvisad, vilket verkar väldigt ovanligt. Han fick sitta 10min på en stol märkt ”sin bin” – fritt översatt: syndens soptunna, haha.

Otroligt trevligt med rugby VM är att delar av city stängs av för biltrafik på helgerna. Väldigt lugnt och skönt. Igår flanerade vi i stan och längs kajerna, bl.a. för att begapa alla enorma superyachts som seglat hit. Några exempel:

Mayan Queen IV, störst av dem alla, 92m lång. 16 passagerare och 24 besättningsmän.
Trippelmastade Athena, 90m lång, tar 12 passagerare och 22 besättningsmän.
Vackra Vertigo, 67m. Helt nybyggd av Alloy Yachts här på NZ, den största lyxsegelbåten som hittills byggts i Södra Hemisfären. Inredningen ska tydligen se som ett Manhattan Penthouse, ingen maritim känsla där inte.
”Lilla” Family Day, 65m, tar också 12 passagerare, blir säkert lite trångt? Med sitt futuristiska utseende borde hon varit med i någon James Bond film?
Det vore lite kul att glida in med ett sånt fartyg i Sandhamn någon härlig sommardag, gissar att det skulle bli veckans snackis på after-beach. ;-) När vi tröttnat på båtstirrande hittade vi en trevlig restaurang och åt en mycket god middag i på nya kajen och stadsdelen Wynyard Quarter.

Sommaren är i antågande, återigen frossar vi i sparris och avokado. Jordgubbar börjar också dyka upp, men är inte riktigt goda ännu, och vi köper tomater och paprika igen, i vintras kostade de runt 100 kr kilot. Inte riktigt prisvärt… Och trots att vi ska flytta härifrån lånade vi grannens högtryckstvätt till uteplatsen, som efter en våt vinter var så mossig och möglig, att vi knappt ville ta fram utemöblerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag gillar före och efter bilderna. Rätt effektivt !