måndag, oktober 24, 2011

World Champions 2011!!!!

Oj, oj, oj, vilket hysteriskt lyckligt land vi lever i idag! Efter 24 års väntan och med minsta möjliga marginal slog All Blacks franska Les Bleus, 8-7, i VM final, hemma på Aucklands Eden Park och fick höja segerbucklan, Webb Ellis Cup, igår kväll. Inte ett öga var torrt.  Stora, starka rugbymän grät i varandras famnar på plan efter slutsignalen. Och vi med dem!
LÄNK TILL NZHERALD BILDER

Senaste veckans spekulationer och stämning inför finalen var helt olidlig. Nog för att t.ex. OS-finaler i hockey, eller ett slutspel i fotbolls-VM kan bygga upp en del spänning i Sverige, men det finns ingen jämförelse med nyzeeländsk rugby, denna älskade nationalsport; alla kiwis, från norr till söder, lever och andas rugby. Och nu fick detta lilla land bli världsmästare, på hemmaplan, helt otroligt kul! En sex veckor lång fest är till ända, med det lyckligaste slutresultatet.

Mats och jag åkte ner till city tidigt på eftermiddagen igår, tillsammans med vänner formligen vadade vi runt i ett svart hav, med några udda stänk tricolor, bleu-blanc-rouge. Många, många tusen människor, gamla och unga, utklädda och ansiktsmålade, flockades längs kajerna i city, ölen flödade, alla var glada och bara gick omkring och njöt i solskenet. Och var nervösa förstås. Skulle verkligen grodorna kunna krossa VM-drömmen ännu en gång?!

När kylan kröp in frampå kvällen ville vi fortsätta in på en krog, alla proppfulla förstås, så ironiskt nog hamnade vi på en fransk bar! Av personal iklädda franska lagtröjor, serverades vi Kronenbourg och "charcuteries". Lite konstigt var det allt, men trevligt! Som tur var lämnade vi innan matchen började...

Själva matchen såg vi sen på TV hemma hos Jo, eller match förresten?!? Det var kamp på liv och död, herregud vad grabbarna slet, nagelbitarspännande från första till sista minut. Skador och missade målchanser. Fransoserna spelade som de aldrig gjort under VM, släppte inte en meter gratis, det gjorde ju inte AB heller, det svängde hit och dit. Inte många poäng gjordes, mest fantastiskt var att NZs 4:e reserv fick avgöra, efter många skador i truppen ringdes Stephen Donald in för bara två veckor sen. Som inhoppare i sin första och enda match i All Blacks kickade han in de avgörande poängen... "Just a job needed to be done"!

Idag knölade vi oss in i city igen och tittade på segerparad tillsammans med ett par hundra tusen andra firare.
Ett svart hav:


Kapten Richie Mc Caw höjer bucklan!

Inga kommentarer: