onsdag, oktober 12, 2011

Ledsen, arg, O-Rena

Tja, man skulle ju kunna glädjas åt att Sverige tog sig till fotbolls-EM igår, men det går inte när Nya Zeelands största fartygskatastrof någonsin är ett faktum. Så ironiskt att det olycksdrabbade fartyget heter ”Rena”, det finns absolut ingenting rent med Rena!! Hon rammade, i 17 knops fart, upp på ett välkänt, utmärkt rev utanför hamnstaden Tauranga för en vecka sedan, på natten, enligt uppgift var det kaptenens födelsedag... Han är en 44-årig filippinare vars identitet inte har avslöjats, man misstänker nog att lokalbefolkningen skulle lyncha honom. Hur kunde det hända??

Under den gångna helgen förvärrades vädret, hårda stormvindar och höga vågor omöjliggjorde räddningsaktioner och den speciella räddningsbåten som skulle pumpa ur olja skadades. ”Renas” för sitter bergfast uppe på revet, hennes akter hänger utanför och bryts upp och ner i dyningen. Igår evakuerades besättningen. Idag syns sprickor i skrovet som håller på att brytas sönder. Hon lutar kritiskt, container efter container faller ner i vattnet till fara för sjöfarten. 1300 containrar står staplade ombord, några med farlig last.

Oljan från Renas tankar glider obönhörligt in mot de underbara stränderna i Bay of Plenty. Döda fåglar, döda fiskar, förstörda stränder och en stank som gör att invånarna blir sjuka. I en bygd där många lever på fiske och turism står många inför konkurs, sommaren är runt hörnet, men vem kommer vilja åka ut och simma med delfiner i ett oljebälte? Leka och plaska vid oändliga oljetäckta stränder?

En av flera katastrofer här nere senaste 12 månaderna, gruvolyckan, jordbävningarna och nu detta. Vi sörjer.

NZ Herald - bilder

Inga kommentarer: