måndag, april 19, 2010

Eyjafjallajökulls utbrott…

Hur fascinerande som helst! Lilla Island har världens ögon på sig – igen! Och vi får lära oss nya saker, inte minst att uttala Eyjafjallajökull, något som NZ journalister helst verkar undvika ;-) För en gångs skull får man glädjas över att inte ha en enda flygresa inbokad på flera månader… men hur länge ska Eyjafjallajökull hålla på? Och kommer hon att trigga ett utbrott av grannen Katla? Vår bokade Sverige-resa långt fram i juli – är den hotad? Inget som oroar oss nu direkt, men Europas kaos är verkligen intressant att följa på avstånd, förr snökaos, nu vulkankaos!

Den gångna helgen har haft socialt tema, vi har umgåtts med några av de få vänner vi har här. I lördags kom B o J hem till oss på middag, skojigt att laga mat till några andra än oss själva! (Och amerikaner är ju så tacksamma för vadsomhelst :-) Förrätten blev grillad getost, buljongkokt oxfilé till varmrätt och favoriten crème brulée som avslutning. Mums!

Igår, söndag var det äntligen dags att återse engelska Mat o Mary som vi mötte på vår julvandring, för 4 månader sen! De bor ”out west”, nära Waitakeres regnskogar och vingårdar, och från deras köksfönster hade de, inte helt oväntat, en underbar utsikt över just detta. Vi gick en promenad på Bethels beach, en av de dramatiska svarta vulkansandstränderna. Vi blev inte badsugna, gråmulet, blåsigt, stora vågor dånade in, inte ens surfarna var ute. Sen intog vi god lunch på Hallertau, ett mikrobryggeri, och provade goda öl. Mat är förresten biolog och forskar om vin, mer specifikt kring jäst och viners jäsningsprocess. Han verkar ha en tuff vardag, när han inte är ute och besöker landets alla vingårdar, kollar druvor och provar vin, så reser han till internationella vinkonferenser. Man har valt fel yrke – helt klart! Ha en skön vecka! :-)

Inga kommentarer: