söndag, april 11, 2010

Sista sommarhelgen?

Formellt sett har NZ höst nu, april här kan jämföras med oktober i norra hemisfären, och det har faktiskt snöat i bergen, lovar gott för vinterns skidåkning! Men de senaste dagarna har Auckland upplevt brittsommar (Indian summer), strålande sol, hyfsat lugna vindar och uppåt 20º på dagarna, dock är nätterna kyligare, runt 10º. I torsdags hyrde väninnan Jo och jag ett par kajaker, tyvärr hade meteorologerna utfärdat vindvarning så vi fick inte paddla så långt ut, men det var rätt kul ändå att paddla omkring och titta på båtar.

Havet håller fortfarande badbar temperatur, så i lördags tog vi oss i kragen, packade picknick, våtdräkter och snorklingsprylar och åkte till Goat Island, en dryg timmes bilresa norr om Auckland. Goat Island är sedan 1975 ett skyddat marinreservat, och efter 35 års skydd erbjuder nu området ett fiskliv i sådan mängd och storlek som nog är unikt för kusterna häromkring. Vi upptäckte alltså ett härligt och lättillgängligt ställe för både snorkling och dykning - när vädret är gynnsamt förstås! Och stora fiskar såg vi i mängd; snapper, bluecod, wrasse, goatfish, leatherjacket, spotty, red moki, (ingen aning vad de heter på svenska…) simmandes bland kelp och sjöborrar. Det ska också finnas många rockor och languster i reservatet, kanske ser vi dem nästa gång?

Skönt med varm dryck efter snorkling, Goat Island i bakgrunden:

Idag, söndag, har vi hållit oss hemmavid, cyklat, promenerat och ätit glass i solskenet, samt besökt Avondales hysteriska marknad igen och köpt billiga frukter och grönsaker. Till vår glädje är nu kiwifrukter åter i säsong – ordningen är återställd!

Inga kommentarer: