måndag, oktober 11, 2010

Fotboll och nya Super-Aucklands födelse

I lördags kväll klädde vi oss i vitt (nåja) för att heja fram våra fotbollshjältar i All Whites som spelade vänskapsmatch mot Honduras här i Auckland. Men lagkaptenen Ryan Nelsen hävdade bestämt att här spelas inga ”friendlies”! AW satsar för fullt i alla matcher! Tillsammans med drygt 18.000 andra tog vi plats på North Shore Stadium denna småkyliga vårkväll. Tillsammans med Mats kollega och familj avnjöt vi middag på arenan före matchen med dessert och kaffe i halvtid. Matchen blev tidvis riktigt spännande, NZ gjorde ledningsmål 1-0, men i andra halvlek fick honduranerna ihop sitt spel och kvitterade 1-1. Sen var det kört, inte ens en straff med klockren retur lyckades AW få in bakom motståndarmålisen. De snabbfotade honduranerna såg ut som små skolpojkar, och var väl inte helt nöjda med storväxta kiwisars mer fysiska spelstil.

Det som gjorde oss européer mest storögda var arenans låga säkerhetsnivå och generösa alkoholförsäljning. Inga väskor genomsöktes vid entrén, få poliser i rörelse och runtomkring oss satt fansen och drack vin ur vinglas, öl och alkoläsk ur flaskor, och damer halsade bubbelvin ur piccoloflaskor! Arenans restaurang hade ju öppen bar, det var bara att shoppa. Tänk om det var så vid landskamp på Råsunda?!!? Men ingenting hände ju, varken vi eller spelarna fick flaskor i huvudet, så då var det väl bra så?

Den gångna helgen var historisk av en annan anledning. Fram till igår har Stor-Auckland varit sammansatt av sju olika städer, city councils, som har alla var helt självstyrande, naturligtvis med suboptimering och bristande konsensus om t.ex. regionens infrastruktursatsningar. Så beslutet att slå ihop alla city councils fattades väl för något år sedan, och igår avgjordes första borgmästarvalet för det nya Super-Auckland. John Banks, den konservative borgmästaren för gamla ”lill-Auckland” hade nog räknat med att ta hem titeln, men fick se sig slagen av den betydligt mer folklige vänsterorienterade Len Brown som styrt invandrartyngda Manukau, typ Aucklands Södertälje. Len utlovar stora satsningar på järnväg, bland annat till flygplatsen. Den som lever får se.

Inga kommentarer: