söndag, juni 05, 2011

Vinter, väder och franska ostar

Vi har upplevt NZs varmaste maj någonsin, medeltemp 13.1°C. Orsakat av en kombination av globala uppvärmningen och väderfenomenet la Niña som härskat sen augusti förra året – vilket i princip betyder mer fukt och mer värme, men inte nödvändigtvis soligare. Och vi har ju haft en del regn, som jag ju skrivit om en eller ett par gånger…

Sen 1 juni har vi vinter, kontrastrika vädret fortsätter. Dagar med ösregn blandas upp med soliga varma, fortsätter det här vädret blir skidanläggningarna ledsna. I torsdags tog Jo och jag med våra cyklar på båten till Waiheke Island och cyklade omkring några underbara timmar bland vingårdar och olivlundar. På Waiheke förtjänar man sitt lunchvin, det är väldigt kuperat!
Igår morgonpromenerade Mats och jag längs stranden, havet var synnerligen ilsket, vi gick med svårighet upprätta i motvinden medan regnet piskade småspik i ansiktet, men kallt var det inte, 17°C. Varje lördagsmorgon råder också en annan typ av inferno i parken Madills Farm nedanför vårt hus – fotbollsskola! Kl 8 börjas det, hundratals barn, föräldrar och närmast sörjande invaderar parken, måste vara 20 spelplaner igång samtidigt. Skrikande föräldrar, springande barn och svettiga domare blandat med hundar som gillar att jaga bollar. Organiserat kaos, utan tvivel?

I morse rådde totala motsatsen, stillhet och blå himmel. Havet låg som en spegel, havssimmarna låg i och crawlade, alla morgonflanörer man mötte log och sa ”good morning”. Det var faktiskt ett par simmare i vattnet igår också… inte utan att man blir lite orolig för dem, vind och höga vågor, men det kallas nog fostrande träningsförhållanden? Burr. Även vår park var stilla, inte ett spår av gårdagens fotbollsinferno.

Igår var det alltså ruskväder hela dagen, tack o lov för våra luftavfuktare som håller inomhusmiljön dräglig. Vi åkte till stadens franska marknad med Malin. Mats hittade direkt till ståndet som sålde ostron, fika med kaffe och 6 dagsfärska ostron, sen var hans humör på topp. Malin och jag höll oss till konservativa fikaval, Croque Monsieur och Pain du Chocolat. Vid det franska ostståndet spårade dock både Mats och jag ur, och kom hem med ost för 300SEK… en flaska gott rödvin på det och lördagskvällen var räddad!!

Till slut, vinter eller ej, i trädgårdarna blommar det! Hibiskus, kamelia och bougainvillea strålar, min Flitiga Lisa älskar kiwi-vinter och en ny liten tomatplanta har börjat växa i den tomma krukan. Idag torkar tvätten utomhus i solen, och imorgon firar vi Sveriges Nationaldag!

Inga kommentarer: