måndag, juni 20, 2011

Att öppna en ölflaska med sin grävmaskin

Ja, det ska gå – om man är vass grävmaskinsförare alltså - då kan man också hälla upp ölen i ett glas!
”Barman’s  challenge” heter ett delmoment av ”Excavator Skills Challenge”, tävlingen som lockar gräddan av landets grävmaskinister!? Förutom lite mer ”normala” uppgifter som att flytta plankor och stapla koner, skulle de också demonstrera sina färdigheter att flytta råa ägg och måla en skylt med grävmaskinsskopan. Detta bevittnade maken och jag i fredags då vi var på NZs största landsbygds- och jordbruksmässa, Fieldays. 1000 utställare och ca 120 000 besökare på 4 dagar, enormt. Jordbruksindustrin är mycket viktig för NZ, 7% av NZs befolkning arbetar inom jordbruk (att jämföra med 1% i Sverige), och teknikutveckling och förädling av produkter försörjer många fler.

På Fieldays kunde vi ha vandrat flera dagar för att se allt, det finns ingen ände på djur, stora och små traktorer, jordbruksmaskiner, hästtransporter eller andra fordon för nytta eller nöje på landet. Mats var ju där förra året också och skrev bl.a. om tävlingen i staketbygge, de här bondgrabbarna behöver inga boot camps för att hålla sig i form, vilket slit. I år hann vi t.ex. även se en helt suverän hundshow, traktorpulling och motorcykelstunts. Tyvärr missade vi motorsågstävlingen (NZ har flest motorsågar per capita), att stycka lamm för BBQ, samt cowboyhästshowen, så vi får nog åka dit nästa år igen!

På hemvägen från Fieldays stannade vi och åt god middag i Hamilton (1,5 tim söder om Auckland) på krogen Gothenburg, som ägs av svenska Susanna och hennes kiwi-make Carl. Gothenburg är inte en specifikt svensk restaurang, men mumsig Skagenröra och Gravlax finns i alla fall på menyn. Susanna beklagade dock lite att inredningen saknar en vacker bild från Göteborg, namnet förpliktar faktiskt!
Många nya traktorer tävlar i traktorpulling:

Di gamle får nöja sig med att paradera:

Många stooooora maskiner, den här tror jag man köper om man ska skörda majs:

Ingen oro om pengarna skulle ta slut, då kommer mobila bankomaten:

Chelseas hundshow:

Stackars lilla fåret fick en lejonklippning:

Stora stockar...:

blir stora plankor:

2 kommentarer:

mammakicki sa...

Jag tror att det där fåret skulle göra vår vän Malin extremt förvirrad...

Sanna o Mats sa...

Definitely! :-)