söndag, november 01, 2009

Offentliga toaletter

Ja, det här är en NÖDvändIG observation. Till skillnad från Sverige, så har man här (och i Australien) insett att nödighet är ett naturligt mänskligt behov – drabbar alla. Så varför inte göra det så enkelt och trevligt som möjligt att lätta på blåsan (etc) så inte folk hellre väljer att göra sina behov lite överallt?!?
Alltså finns här massor av offentliga, GRATIS toaletter överallt, som är FRÄSCHA. Nothing fancy, men det finns alltid toapapper, det går att spola, de är städade, finns handfat etc. Det gäller oavsett om man stannar på en rastplats längs vägarna eller en offentlig toa i city. Även varuhusen har gratis toaletter. Som svensk är detta helt otroligt! Ingen panik om man saknar 5-kronor, pappersnäsdukar och våtservetter...

Bilderna är från en parkering i Waiuku, en liten by söder om Auckland. :-)


Waiuku var ett av gårdagens utflyktsstopp på väg till South Head, inloppet till Manukau Harbour, Aucklands västra hamn mot Tasman Sea (jag skrev ju tidigare om den östra, Waitemata Harbour, betydligt större mot Stilla Havet). Till Manukau Harbour är nog ingen lek att ta sig in, från Tasman Sea med stora vågor och strömmar. År 1863 vid South Head skedde Nya Zeelands hittills största fartygskatastrof, i hårt väder gick HMS Orpheus på sandbankarna och krossades, 189 döda.

Låååånga häftiga stränder är det i alla fall på västkusten, superfin glittrande svart lavasand, men igår var antarktisvindarna lite väl kyliga för oss veka svenskar att vilja bada. Men det hindrade naturligtvis inte härdade kiwis som surfade med bodyboards i vågorna.

Inga kommentarer: