onsdag, november 18, 2009

Strong [sa’ouesta]…

Ungefär detta säger kiwi-meteorologerna i var och varannan mening när vädret avhandlas på nyheterna. Vad det betyder behöver vi bara sticka ut näbben för att förstå - den förhärskande vinden på Nya Zeeland; A storm or gale blowing from the southwest.
Och när vinden här kommer från sydväst, var har den varit… jo, Antarktis, och hur varm är den då? Nä, just det – inte alls varm - vindtät fleecetröja på!

Men så är det inte idag, vinden kom idag från nordväst, det varma tasmanska havet, och då blir det varmt och fuktigt, det har regnat av och till hela dagen. Nu skiner solen, men till kvällen har det aviserats vindvridning till sydväst (igen) och det ska bli vindbyar upp till stormhastighet. Håll i hatten! Bara att gilla det charmiga vädret här, verkligen alla årstider på en och samma dag! Naturen lyser i alla fall i 1000 nyanser av grönt och är otroligt vacker.


I helgen ska vi besöka Tauranga, några timmars bilresa härifrån, på östkusten vid Bay of Plenty, där är vädret mildare sägs det, tom bland de soligaste ställena på NZ… Vi får väl se! De flesta av de många vingårdarna på Nya Zeeland, både på nord och sydön, ligger österut, då är de lite mer skyddade från västligaste extremvädret. Vi ser hursomhelst fram emot en skön helg på lyxigt hotell, och då helst i ett rum med utsikt över hamnen i Tauranga – what else? Toodiloo!

Inga kommentarer: