måndag, november 30, 2009

En pudel - 30 år senare

Den 28 nov, 1979 kraschade ett Air New Zealand plan in i Mt Erebus på Antarktis under en spektakulär sightseeingflygning. NZs största flygplanskatastrof var ett faktum, 257 döda. Den haveriutredning som följde kantades av lögner, ’cover-ups’ och en överhuvudtaget mycket usel hantering av människor och fakta. Ingen tar ansvar…

NZ 901 var en 11 timmars partyflygning, t.o.r Auckland via Antarktis, en unik reseupplevelse och ett statusuppdrag för erfarna piloter. Olyckans orsak var ett antal fel och brister som uppdagats över åren, men i princip matades fel koordinater in i systemet, så istället för att planet flög i kringelkrokar över havet vid sidan av Ross halvön och mäktiga Mt Erebus, 3794m, så höll det en rak kollisionskurs. Sikten var dålig (sk white-out) och piloterna fattade nog ingenting när de i 480km/h smällde in i berget på 610m höjd. Plan och människor slogs i småbitar och spriddes över ett enormt område. Men planets stjärtfena – med ANZs logga, en koru, låg fullt synlig i snö och is, bilden är stark, alla här vet betydelsen. Att jämföra med Estonias bogvisir.
Men nu, dags för en pudel och syndernas förlåtelse - för några veckor sedan kom ANZ ut med en offentlig ursäkt både för olyckan och för sin hantering av denna tragedi – 30 år senare!! ANZ ville högtidlighålla 30-årsdagen med att flyga anhöriga till Antarktis för en minneshögtid, vilket har nu skett.


Vi som först nu läser om detta inser att mycket smärta drabbat individer och nationen i jakten på sanningen – vad hände egentligen? Förhoppningsvis blir vi klokare med åren?

Inga kommentarer: